• WhatsApp este un colac de salvare, dar și o aplicație care ne face viața infinit mai complicată.
  • Pentru Korkor, în vârstă de 26 de ani, telefoanele sunt o sursă nesfârșită de anxietate.
  • WhatsApp are în total peste două miliarde de utilizatori și a devenit un punct de referință pentru conversațiile profesionale și personale.

Pentru Korkor, în vârstă de 26 de ani, telefoanele și mesajele de pe WhatsApp sunt o sursă nesfârșită de anxietate. „Ori de câte ori văd că am mai multe mesaje deodată, asta sugerează că cineva încearcă urgent să dea de mine, așa că presupun că este o urgență. Mă simt imediat panicată și îngrijorată”. La fel cum o serie de mesaje scurte și grăbite poate stârni îngrijorare, la fel pot face și mesajele lungi și singulare. Știți, de genul celor pe care le-ați putea redacta în aplicația Notes pentru a rezolva o ceartă cu un prieten sau un partener. „Primirea unor paragrafe sau a unor mesaje text de mari dimensiuni mă umple de teamă”, adaugă Korkor. „Tonul poate fi înțeles greșit prin text; este întotdeauna mai bine să auzi vocea unei persoane – și să o auzi în timp real.”, scrie INDEPENDENT.

Astăzi, dacă dețineți un smartphone, aveți la dispoziție mai multe platforme de mesagerie instantanee. WeChat, Signal, Viber. Și așa mai departe. Dar una dintre cele mai populare este WhatsApp.

Achiziționată de Meta în octombrie 2014 pentru aproximativ 22 de miliarde de dolari, aplicația are în total peste două miliarde de utilizatori și a devenit un punct de referință pentru conversațiile profesionale și personale, permițând utilizatorilor să facă schimb rapid și eficient de informații, bârfe și glume. O puteți utiliza pentru a trimite fotografii, videoclipuri, GIF-uri, note vocale și multe altele.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”

Generatorul de anxietate

Este, din toate punctele de vedere, o linie de salvare pentru mulți dintre noi. Dar, de-a lungul anilor, a devenit, de asemenea, cauza principală a unei cantități semnificative de anxietate, fiecare funcție nouă introducându-ne un nou val de lucruri de care să ne îngrijorăm.

Printre acestea se numără – dar nu se limitează la – a vedea când cineva cu care vorbești este online, a ști când îți scrie un mesaj și a ști când se oprește, a vedea când ți-a citit mesajul și, prin urmare, a ales să nu-ți răspundă și a vedea când a fost cineva activ ultima dată. Din fericire, puteți dezactiva majoritatea acestor funcții. Dar asta nu va pune neapărat capăt grijilor dumneavoastră.

„Mi se pare atât de copleșitor”, spune Tom Bourlet de la Fizzbox, organizator de petreceri, care folosește WhatsApp atât pentru muncă, cât și pentru socializare. În timp ce chitanțele de citire îi provoacă îngrijorare („Întotdeauna mă tem că voi părea nepoliticos dacă nu răspund imediat”), grupurile sunt o sursă specială de neliniște pentru el. „Există atât de multe grupuri care sunt create în mod constant pentru orice tip de întâlnire sau eveniment”, adaugă el. „Oamenii par să posteze fără încetare. Eu am ADHD și constat că trebuie să mă îngrop în ceea ce fac și nu am timp să verific mesajele, altfel îmi pierd concentrarea. Mă trezesc că trebuie să recuperez constant și să citesc o mulțime de mesaje.”

Spuneți că ați avut îndrăzneala de a vă închide telefonul în timp ce lucrați. Ai putea să te întorci cu ușurință și să constați că ai ratat peste 100 de mesaje dintr-un anumit grup, pentru că toți ceilalți s-au întâmplat să fie pe telefoane în același timp. Presiunea de a recupera tot ceea ce ați pierdut, precum și de a vă aduce contribuția poate fi imensă.

Motivele creării unui grup de WhatsApp pot fi ciudate

Nu ajută, desigur, faptul că oamenii din ziua de azi par să creeze grupuri WhatsApp din cele mai arbitrare motive. Sigur, există cele evidente: cinele de aniversare, petrecerile de Crăciun, vizitele de cartier. Apoi există cele mai obscure, create în orice scop, de la planificarea unui brunch până la oferirea unui spațiu pentru a vorbi despre Insula Iubirii. Apoi, există unele care nu au absolut niciun scop, cu excepția creării unui sentiment de apartenență socială care poate fi atât validant, cât și izolator în același timp.

„Grupurile WhatsApp sunt caracterizate de toate tipurile de calități întâlnite în alte contexte sociale în care indivizii concurează pentru atenție”, explică Marc Hekster, psiholog clinician consultant la The Summit Clinic din Highgate. Una dintre cele mai mari probleme este că, cu cât sunt mai multe persoane în grup, cu atât este mai greu de stabilit dinamica grupului.

Este mult mai ușor să te descurci, de exemplu, într-un grup în persoană. „Ca urmare, acesta poate deveni un spațiu incontrolabil în care indivizii sunt reduși la obiecte fantastice asupra cărora se pot proiecta sentimentele emițătorilor, fie ele pozitive sau negative”, adaugă Hekster. „Acest lucru va produce în mod inevitabil anxietate și dezbinare și poate duce, în unele cazuri, la un fel de scenariu de ganging up care se poate întâmpla foarte brusc și neașteptat, lăsând persoanele mai naive sau mai vulnerabile prinse în capcană în ceva care se poate simți copleșitor și izolator.”

Alte temeri legate de grupuri de WhatsApp

Poate că unul dintre cele mai grave lucruri este faptul că poți fi adăugat la un grup WhatsApp fără consimțământul tău. „Am fost invitată la zile de naștere și la petreceri de adio fără să fiu anunțată din timp și apoi m-am simțit atât de stânjenită când a trebuit să spun că nu pot veni în fața unui grup de străini”, spune Victoria, 32 de ani. „Faptul că fac parte din atât de multe și diferite la un moment dat mă face mereu doar să mă îngrijorez că voi plasa un mesaj în grupul greșit, vorbind despre un plan care nu va implica anumite persoane.”

Apoi, există arta atentă de a ști când să părăsești un grup – și de a face față ramificațiilor faptului că oamenii te văd plecând din el. Până în luna august a anului trecut, membrii grupului erau notificați ori de câte ori cineva părăsea un grup. Acum, WhatsApp a introdus opțiunea de a părăsi „în tăcere” unul fără a notifica pe nimeni, cu excepția administratorilor grupului. De asemenea, au fost introduse și alte măsuri de confidențialitate, cum ar fi posibilitatea de a alege cine poate vedea când sunteți online.

Ștergerea WhatsApp ne poate împiedica din punct de vedere social și profesional

Problema este că aceste platforme nu pot face prea multe pentru a atenua neliniștile pe care le provoacă. Iar pentru mulți dintre noi, nu este atât de simplu ca și cum le-am abandona cu totul. WhatsApp și alte aplicații asemănătoare au devenit structuri atât de importante ale vieții moderne, încât ștergerea lor ne-ar putea împiedica din punct de vedere social și profesional. În schimb, trebuie pur și simplu să învățăm cum să le gestionăm mai bine – și asta începe cu crearea unei mici distanțe psihologice.

„Poate fi util să ne amintim că nu suntem cu adevărat concepuți să fim în contact cu atât de mulți oameni în același timp”, spune hipnoterapeutul Zoe Clews, specializat în anxietate. „Așa că, mai degrabă decât să vă bateți pentru că nu sunteți în stare să «țineți pasul» sau să fiți «la curent cu mesajele», încercați să vă dați seama că pur și simplu nu este posibil și că este în regulă.”

Răspunsurile date sub presiune pot fi răspunsuri greșite

Pe lângă faptul că încercați să vă îndreptați atenția către relațiile din viața reală – telefonându-vă prietenii în loc să le trimiteți mesaje, de exemplu – Clews sugerează, de asemenea, să încercați să fiți mai atenți cu privire la propriile comunicări digitale. Atunci când vorbești cu cineva instantaneu, poate fi ușor să trimiți mesaje pe care nu le intenționezi și ca aceste mesaje să fie scoase din context.

„Atunci când ne simțim presați să răspundem, ne putem trezi dând un răspuns de dragul de a răspunde și nu neapărat cu ceea ce simțim sau gândim cu adevărat”, explică Clews. „Acordă-ți permisiunea de a lua o pauză și de a te gândi la asta și trimite pur și simplu un mesaj de așteptare în care să spui «O să revin mâine la tine în legătură cu asta»”. Acest lucru este deosebit de important pentru ceea ce Clews descrie ca fiind „mesaje foarte încărcate”, cum ar fi paragrafele menționate mai sus pe care le-ai putea trimite sau primi într-o ceartă. Dacă îți iei timp să te calmezi înainte de a răspunde, vei descoperi că vei răspunde dintr-un loc mai neutru și vei economisi timp, energie și vei economisi timp și energie și vei spune ceva ce ai putea regreta.”

Cum poți gestiona situația

Cu cât mai repede puteți încorpora toate acestea în stilul dvs. de mesagerie, cu atât mai bine. La urma urmei, există și multe părți pozitive ale capacității de a comunica în acest mod – dar ne vom bucura de beneficii doar dacă vom învăța cum să gestionăm părțile negative.

„Prin dezactivarea mesajelor primite la citire, mi-am gestionat relația cu anxietatea din WhatsApp”, spune Korkor. „Consider că teama de ignoranță se află la baza motivului pentru care mulți oameni sunt anxioși în legătură cu acest serviciu: ideea că cineva îți poate vedea mesajul și te poate ignora este o pastilă greu de înghițit. Dar este important să recunoaștem că oamenii sunt online în mod cronic, probabil că au mai multe contacte și conversații în curs de desfășurare în același timp, iar satisfacerea acestei cereri este epuizantă. Ar trebui să avem mai multă grație, să fim mai răbdători și, de asemenea, să petrecem mai puțin timp pe telefoanele noastre.”

Citește și