• Haruki Murakami se opune cu fermitate reamenajării unui cartier istoric de parcuri din Tokyo.
  • Planul ar implica eliminarea pistei sale preferate de jogging și demolarea stadionului de baseball care l-a inspirat să devină romancier.
  • Proiectul va dura 13 ani pentru a fi finalizat, dar construcțiile minore au început deja.

Scriitorul Haruki Murakami a declarat că se opune cu vehemență reamenajării unui cartier de parcuri istorice din Tokyo, care ar elimina pista sa preferată de jogging și ar dărâma stadionul de baseball unde a fost inspirat să devină romancier, scrie LBC News.

Planul aprobat la începutul acestui an de guvernatorul Tokyo, Yuriko Koike, de a amplasa zgârie-nori și noi stadioane în inima cartierului verde Jingu Gaien a devenit din ce în ce mai controversat.

I se opun adepții istoriei baseball-ului și rugby-ului, precum și conservatorii și grupurile civile care spun că proiectul a avansat fără transparență, fără o evaluare adecvată a mediului sau explicații pentru locuitori.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Parcul de baseball vechi de aproape un secol și un stadion de rugby vecin, folosit pentru meciuri de fotbal în timpul Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 1964, ar urma să fie demolate conform planului, iar sute de copaci ar urma să fie îndepărtați din ceea ce a fost un cartier de parcuri din Tokyo timp de secole.

Când vor fi finalizate, noile stadioane vor fi înconjurate de clădiri de birouri înalte de aproape 650 de metri într-un complex comercial.

Murakami a declarat că se opune cu tărie planului de reamenajare a Jingu Gaien. ,,Vă rog să lăsați acel plăcut teren de jogging plin de verdeață și minunatul stadion Jingu așa cum este. Odată ce ceva este distrus, nu mai poate fi restaurat niciodată” .

Stadionul l-a inspirat pe autorul Kafka On The Shore să devină romancier. Murakami a scris în cartea sa de memorii din 2007, What I Talk About When I Talk About Running, despre momentul de la începutul după-amiezii de 1 aprilie 1978, când jucătorul american al Yakult Swallows, Dave Hilton, a marcat o lovitură perfectă pe acel teren.

Murakami a declarat că pista de jogging circulară din Gaien, care are puțin peste un kilometru și are un marcaj la fiecare 100 de metri, este locul său preferat pentru alergare.

La începutul weekend-ului, sute de persoane s-au adunat în fața zonei desemnate pentru reamenajare din Tokyo pentru a protesta față de aceste planuri.

Disputa de la Jingu Gaien vine la aproximativ doi ani după Jocurile Olimpice de la Tokyo, care au implicat mai multe stadioane nou construite și care au fost de atunci pătate de scandaluri de mită.

Koike a declarat că guvernul metropolitan a gestionat în mod corespunzător evaluarea de mediu și a îndemnat companiile implicate să împărtășească informații cu publicul cu privire la reamenajare.

Proiectul va dura 13 ani pentru a fi finalizat, dar construcțiile minore au început deja.

Citește și

Bacalaureat 2023. Elevii susțin astăzi proba la Limba română. Ce subiecte au picat

Cum a ajuns un câine să candideze la primărie? Detalii din spatele alegerilor din Toronto

VIDEO. UPDATE Legea pentru eliminarea pensiilor speciale a fost adoptată de Parlament / Șoșoacă a fluierat pe toată durata dezbaterii și votului