• Accesul la internet este asociat cu un nivel mai ridicat de satsifacție la viață.
  • Un studiu indică o corelație pozitivă între prezența online și bunăstare.
  • Navigatul pe internet poate activa centrii de recompensă din creier și eliberează dopamină.

Încă mai crezi că utilizarea internetului dăunează sau are efecte negative? Un nou studiu realizat de Oxford Internet Institute arată contrariul, iar cercetătorii vin cu noi perspective.

Care sunt concluzile studiului?

Cercetarea arată că accesul și utilizarea internetului sunt asociate în mod constant cu o stare de bine pozitivă. Această cercetare, bazată pe date din 168 de țări, a fost efectuată între anii 2006 și 2021 și a implicat peste 2 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 99 de ani.

Studiul nu s-a limitat doar la analiza rețelelor de socializare, ci a evaluat în mod amplu accesul la internet și utilizarea sa. Rezultatele arată o corelație pozitivă între prezența online și bunăstarea în general, cu un nivel semnificativ mai mare de satisfacție în viață, raportat de cei care au avut acces la internet sau l-au utilizat activ.

Recomandări

TRIUMP MERGE LA LUPTE
RECORD LA NETFLIX
ALWAYS A WIZARD
MAI MULTE PODCASTURI
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
A MURIT BELA KAROLYI

Practic, acest studiu aduce în discuție necesitatea unei abordări mai echilibrate privind utilizarea internetului și siguranța online.

Cum poate utilizarea internetului să ofere plăcere și satisfacție? Care este procesul?

Navigatul pe internet poate activa centrii de recompensă din creier, provocând eliberarea de neurotransmițători precum dopamina. Acest lucru poate crea o senzație de plăcere și satisfacție, iar tu vei observa cum starea ta de spirit se schimbă.

Dopamina este implicată în circuitul cerebral de recompensă și joacă un rol crucial în anticiparea și experimentarea plăcerii. Atunci când efectuăm anumite acțiuni considerate plăcute sau satisfăcătoare, cum ar fi primirea unui mesaj pe rețelele de socializare sau găsirea unui răspuns la o căutare online, creșterea nivelului de dopamină ne poate face să simțim o senzație de satisfacție.

Citește și