Longevitate uluitoare: Alfredo, un bărbat de 92 de ani care a traversat Marele Canion pe jos a intrat în Cartea Recordurilor

Noul intrat în Cartea Recordurilor Guinness se numeşte Alfredo Burdio şi este cea mai în vârstă persoană care a trecut pe jos Grand Canyon, mitul graniţei americane.

O călătorie de 40 de km în 21 de ore l-a trimis pe un german direct de 92 de ani în Cartea Recordurilor Guinness. În urmă cu câteva zile, în Guinness World Records a intrat în berlinezul Alfredo Aliaga Burdio. Este cea mai în vârstă persoană care a trecut pe jos impunătorul Grand Canyon.

Burdio a câştigat titlul după ce a finalizat drumul pe 15 octombrie, doborând recordul anterior stabilit de John Jepkema, care avea puţin peste 91 de ani.

Atenţie: nu vorbim despre orice traseu de trekking. Fundaţia Parcului Naţional evaluează traseul ca fiind obositor şi raportează că mai puţin de 1% din cei 5 milioane de vizitatori anuali ai Grand Canyon îl parcurg.

Drumeţia constă într-o porţiune de 14 mile care îi vede pe vizitatori coborând 1,1 mile până la podeaua canionului. Apoi, drumeţii parcurg încă 15,5 km, urcând 1,4 km.

Ceea ce face ştirea este mai presus de toate povestea longevităţii lui Burdio, care a început să ducă un stil de viaţă sănătos abia la vârsta de 76 de ani şi îşi atribuie forma fizică la 4 lucruri: o alimentaţie sănătoasă, bea în principal apă, merge de 30 de minute pe zi şi doarme 8 ore pe noapte.

A cucerit Canionul antrenându-se cu încăpăţânare din ianuarie 2023, cu plimbări zilnice de 13 km. „Am observat că antrenamentul zilnic a făcut diferenţa”, i-a explicat el pentru Guinness.

Din cauza întârzierilor din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, bărbatul de 92 de ani a reuşit isprava la jumătatea lunii octombrie. El a pornit în zori, oprindu-se pentru scurt timp ca să admire răsăritul, înainte de a-şi începe călătoria.

Din fericire, nu a fost singur: Burdio şi un grup, inclusiv fiica şi soţul său, au pornit de la capătul traseului North Rim, făcând drumeţii timp de 11 ore şi 15 minute în prima zi.

URMĂTORUL OBIECTIV: ANZII DIN AMERICA DE SUD

Au ajuns la Phantom Ranch, unde există cazare pentru călătorii care au nevoie să se odihnească pentru noapte. A doua zi le-a luat 10 ore să ajungă la capătul opus al traseului, completând traversarea. Burdio a recunoscut că s-a simţit foarte obosit după primele 5 ore, dar o scurtă pauză i-a fost suficientă pentru a-şi reveni.

El a explicat care este cheia succesului: să mergi încet, să rămâi motivat şi să te gândeşti pas la un pas. „Mă gândesc la următorul pas şi la următorul, şi nu cât de departe mai trebuie să merg”. Întreaga călătorie a durat 34 de ore şi 2 minute, deşi timpul real de deplasare pentru record a fost de 21 de ore şi 15 minute.

Deşi alţi vizitatori au parcurs cu succes acelaşi traseu, Fundaţia Parcului Naţional: chiar şi cei mai antrenaţi drumeţi şi cei mai apţi fizic trebuie să ia în serios antrenamentul, asemănând traseul cu escaladarea Muntelui Whitney, cel mai înalt munte din California (4421 m). 

Burdio speră că aventura sa va arăta tuturor că niciodată nu este prea târziu pentru a face ceea ce îţi place şi pentru a atinge noi obiective, la fel ca el, care a început să practice un stil de viaţă sănătos abia când avea 76 de ani.

Şi acum, după ce a împlinit 92 de ani, plănuieşte să stabilească un alt record. Nu în Marele Canion, ci în Anzii din America de Sud. Deşi adaugă: „Va trebui să văd cum stau cu sănătatea. Îmbătrânesc”.

Citește și

Exit mobile version