• Tot mai multe persoane se arată dornice să călătorească mai ,,prietenos cu mediul”.
  • Călătoriile în locurile care se pun pe picioare după dezastre sau perioade de conflict pot contribui, de asemenea, la sprijinirea unui viitor mai durabil.
  •  Singapore, Belfast și Valencian, pe lista celor ,,verzi”.

Numărul persoanelor dornice să călătorească mai ,,prietenos cu mediul” și mai ușor este tot mai mare. Iată un top al destinațiilor atente cu mediul din acest an, scrie BBC.

Se pare că majoritatea pasionaților de călătorii nu mai au nevoie să fie convinși că au un rol important de jucat în abordarea crizei climatice.

Această conștientizare se reflectă în tot mai multe studii, care constată că mai mult de trei sferturi dintre călătorii de pe glob doresc să viziteze cât mai sustenabil anul acesta și că 90% dintre consumatori caută opțiuni durabile atunci când călătoresc.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Rămâne totuși un decalaj între intenție și comportament, iar destinațiile care investesc în durabilitate – în sectorul turismului și nu numai – pot contribui la eliminarea acesteia. Între timp, călătoriile în locurile care se pun pe picioare după dezastre sau perioade de conflict pot contribui, de asemenea, la sprijinirea unui viitor mai durabil.

De la destinații care creează spații verzi inovatoare până la locuri pregătite să primească înapoi turiștii în urma unor tragedii, iată 10 destinații care întâmpină călătorii sustenabili în 2024.

Valencia, Spania

În fiecare an, Premiul pentru Capitala Verde Europeană este acordat unui oraș cu un angajament stabilit și continuu de a îmbunătăți mediul și calitatea vieții pentru rezidenți și vizitatori. Beneficiarul din acest an a fost Valencia. Lucrând în prezent pentru a genera 100% din energie electrică din surse regenerabile până în 2025, orașul mediteranean se mândrește cu spațiile sale verzi, cu 500 de hectare de explorat – inclusiv o suită de noi parcuri urbane, cum ar fi Parque Central, care unește cartierele anterior împărțite printr-o cale ferată care de atunci a fost relocată sub pământ. Spațiile verzi ale acestui oraș cuprind, de asemenea, Huerta – 120 km pătrați de ferme de producție care aprovizionează piețele și restaurantele locale, reducând astfel costul carbonului pentru mesele în oraș și self-catering.

Cu servicii de transport îmbunătățite și spații pietonale care facilitează deplasarea în Valencia, orașul relativ plat oferă și 200 km de piste pentru biciclete. Vizitatorii pot chiar să meargă cu bicicleta (sau să ia transportul public) spre două parcuri naționale care mărginesc orașul: Parque Natural de l’Albufera, plin de păsări, și Parcul Natural Turia, care este plin de trasee și presărat cu piscine naturale.

Munții Atlas și Marrakech, Maroc

Cutremurul care a lovit centrul Marocului în septembrie 2023 a provocat moartea a peste 2.900 de persoane și distrugerea totală sau parțială a 50.000 de case – majoritatea acestora în apropierea epicentrului cutremurului cu magnitudinea 6,8 din Munții Atlas Înalt, lângă Marrakech.

În timp ce industria turismului din Maroc s-a dovedit a fi rezistentă în fața dezastrului, cu turiști record în 2023, hotelurile din Marrakech, în mare parte nevătămate, au raportat o scădere a rezervărilor, în timp ce artizanii din spatele atelierelor avariate în vechea medină din Marrakech încă așteaptă sprijin. Toate principalele atracții ale orașului, inclusiv palatele El Badi și Bahai, Grădina Secretă și Mormintele Saadian, s-au redeschis de la cutremur și, în timp ce unele zone din vechea medină rămân închise, aleile sale cu miros de condimente sunt la fel de efervescente ca și până acum.

Saba, Cea mai mică insulă clin Antilele Olandeze

Cea mai mică municipalitate din Țările de Jos, micuța insulă tropicală Saba, devine un campion al turismului durabil în Caraibe. Echilibrarea costului carbonului pentru zborul către insula de 13 km pătrați (la care se ajunge cu feribotul din vecinul St Maarten) este doar una dintre inițiative.

Putem vorbi de un parc solar care produce 35-40% din necesarul de energie al insulei, un sistem bine pus la punct de reciclare, un parc marin care înconjoară insula și interzicerea materialelor plastice de unică folosință (Saba are propria fabrică de îmbuteliere a apei). Toate acestea ajută la păstrarea resurselor prețioase ale insulei, pe lângă o fermă hidroponică la restaurantul Rendezvous din orașul Windwardside, care utilizează cu 80% mai puțină apă decât metodele agricole convenționale.

Saba găzduiește, de asemenea, primul laborator marin din Insulele Windward pentru cercetare aplicată, în timp ce fundația Sea & Learn implică călătorii și localnicii în proiecte de mediu pe tot parcursul anului, de la identificarea scorpionilor fluorescenți, până la măsurarea ratelor de creștere a orhideilor endemice.

Singapore

Călătoria spre sustenabilitate pentru Singapore este legendară, începută în 1967, când prim-ministrul de atunci Lee Kuan Yew și-a discutat viziunea „orașului într-o grădină”. După mai mult de 50 de ani de dezvoltare urbană atentă – inclusiv crearea a peste 300 km de coridoare verzi ca parte a rețelei Park Connector a orașului-stat – Singapore a devenit prima națiune din lume care a primit certificarea de destinație durabilă de la Consiliul Global pentru Turism Durabil, în 2023.

Deschis în 2023 cu inițiative de ultimă oră (inclusiv un biodigestor care transformă deșeurile alimentare în apă de curățare), Green Mark Platinum Pan Pacific Orchard se alătură Parkroyal Collection Pickering, un „hotel într-o grădină”, ca un impact redus asupra mediului, deschis publicului.

Belfast, UK

Industria turismului din Marea Britanie rămâne cel mai puternic susținător al Declarației de la Glasgow privind acțiunea climatică lansată la COP25 în 2021, cu 172 de semnatari în comparație cu SUA pe locul doi, cu 73.

Printre orașele din Marea Britanie care fac cei mai mari pași către un viitor durabil se numără Belfast, care în 2023 a sărit de pe locul 47 în Global Destination Sustainability Index în primele 11, în decurs de 18 luni. Capitala Irlandei de Nord este prezentată acum ca un plan pentru excelență într-o carte albă publicată de organizația de certificare a durabilității Green Tourism din Edinburgh.

De la lansarea în 2021 a Belfast Resilience Goal, care vizează o economie incluzivă, cu zero emisii, orașul deținând peste 90 de hoteluri, atracții și restaurante dedicate turismului durabil recunoscut la nivel internațional.

Printre atracțiile populare certificate de Turismul Verde se numără muzeul Titanic Belfast, care își propune să fie o organizație fără deșeuri până în 2030, și hotelul Titanic Belfast, învecinat, creat în fostul sediu al Harland și Wolff, constructorii RMS Titanic. Cu peste 50 de stații de andocare, Belfast Bikes oferă o opțiune de transport local ușor și ecologic.

Marea Barieră de Corali din Sud, Australia

Aproximativ 90% din cele două milioane de vizitatori anuali ai Marii Bariere de Corali se lipesc de centrele nordice Cairns și Townsville. Cu toate acestea, unele dintre oportunitățile cu impact redus asupra mediului de a experimenta acest ecosistem de 2.300 km, apar în Marea Barieră de Corali de Sud.

Paradisul este acum una dintre cele mai importante stațiuni ecologice din Australia, care funcționează aproape în întregime cu energie regenerabilă. La doar 40 km spre nord-est, în zbor, insula nelocuită Lady Musgrave oferă un fundal sălbatic pentru excursii de o zi și experiențe de glamping peste noapte cu Lady Musgrave Experience, care deține certificările Advance Ecotourism și Climate Action de la Ecotourism Australia.

Panama, America Centrală

Costa Rica și-a făcut o reputație de lider al Americii Centrale în turismul durabil, iar în prezent, vecinul Panama – care în 2023 a acordat drepturi legale broaștelor țestoase – intră în lumina reflectoarelor ca pionier al turismului comunitar. În ciuda gamei diverse de culturi indigene din Panama (reprezentând aproximativ 14% din populație) și a biodiversității bogate, turismul națiunii s-a concentrat în mod tradițional pe faimosul său canal și capitala Panama City.

Acum, vizitatorii pot explora pădurile tropicale luxuriante și insulele mărginite de palmieri din Panama cu mai multă semnificație. Portalul digital SOSTUR, lansat recent, le permite vizitatorilor să rezerve aventuri ghidate local în regiuni în mare parte neatinse, de la vizitarea comunităților Naso (cunoscute și sub numele de Teribe) care au trăit în junglele din nord-vestul Panama încă de dinaintea sosirii coloniștilor spanioli, până la a fi la curent cu legendele războinicilor și gardienilor insulei Dekö de la un ghid indigen Ngöbe.

Maui, USA

Efectul incendiilor care au devastat insula Hawaiian Maui în august 2023, cu cel puțin 115 vieți luate, distrugând peste 2.200 de clădiri și case a fost simțită în întreaga lume. În zilele care au urmat tragediei, mulți hawaieni le-au spus turiștilor să stea departe. Dar, având în vedere că restaurantele, hotelurile și operatorii de turism au fost forțați să concedieze lucrători și ratele șomajului au crescut, oficialii le cer acum oamenilor să se întoarcă în mod responsabil.

Având în vedere devastările extinse de pe partea de nord-vest a insulei, Autoritatea de Turism din Hawaii (HTA) raportează că Lāhainā va rămâne închisă publicului până la o nouă notificare și recomandă verificarea locurilor de cazare din comunitățile din apropiere din Kā’anapali, Nāpili. și Kapalua pentru disponibilitate.

Între timp, partea de est, mai sălbatică a insulei, rămâne pregătită pentru explorare. Imbarcați-vă pe Drumul spre Hana, o excursie rutieră de 103 km care cuprinde o porțiune sublimă de coastă mărginită de plaje sălbatice, cascade pitorești și trasee luxuriante. Lângă Hana, explorați pădurea „extraterestră” din Hosmer Grove din Parcul Național Haleakalā.

Groenlanda

Demult umbrită de inițiativele inovatoare în domeniul turismului durabil ale națiunilor nordice inferioare, Groenlanda ia tot mai multe măsuri pentru a-și proteja teritoriul înghețat – și industria turismului în creștere – în timp ce își navighează în prima linie a crizei climatice. Nuuk a devenit prima capitală din lume care a fost certificată de EarthCheck ca destinație turistică durabilă în 2020.

În 2022, Visit Greenland a anunțat încetarea sprijinului său pentru turismul convențional de croazieră din motive de durabilitate, iar în 2023, Visit Greenland a invitat industria turismului să sprijine un angajament comun pentru o dezvoltare a turismului mai durabilă și mai responsabilă.

După ce a interzis viitoarele explorări de petrol și gaze în 2021, Groenlanda se concentrează acum pe lansarea energiei regenerabile, compania energetică guvernamentală Nukissiorfiit lucrând pentru a produce energie 100% verde până în 2030. Se așteaptă să economisească 127 de tone de CO2. De asemenea, bisericile din Nuuk vor să fie alimentat cu energie verde în 2024.

Dominica, Antilele mici

În urma uraganului de categoria cinci care a devastat mica națiune insulară din Caraibe în 2017, Prim-ministrul Dominica a anunțat planurile de a face din Dominica „prima națiune din lume rezistentă la climă”.

În timp ce dezvoltarea sistemelor de avertizare timpurie și a locuințelor rezistente ajută acum la protejarea rezidenților, un nou traseu de caiac ajută la promovarea insulei – care găzduiește deja cel mai lung traseu de drumeții din Caraibe ca destinație turistică durabilă. Se întinde de la sud la nord de-a lungul coastei de vest a insulei, cuprinzând comunități primitoare, plaje izolate, peisaje dramatice și bucătărie locală.

De asemenea, și-a unit forțele cu casele de coastă pentru a crea o rețea de cazare. de-a lungul celor 14 secțiuni ale traseului, cu excursii pe uscat și experiențe culturale de care să te bucuri pe parcurs.

Citește și