• Un festival de muzică techno își sărbătorește cea de-a 30-a aniversare.
  • Evenimentul va avea loc pe parcursul întregului weekend, într-un sat de 120 de locuitori.
  • Locuitorii spun că este un „spectacol ilegal”.

Joi, între 15.000 și 20.000 de oameni au plecat spre Villegongis, un sat din Franța, pentru a participa la Teknival, un festival de muzică techno, care își sărbătorește cea de-a 30-a aniversare. Evenimentul nu a mai avut loc din 2019 din cauza pandemiei Covid-19, scrie BFMTV. Satul în care se va desfășura festivalul are aproximativ 120 de locuitori și este situat la 15 kilometri de Châteauroux, Franța.

Miercuri, prefectura Indre a emis un decret care interzice „instalarea ilegală a oricărei adunări festive cu caracter muzical nedeclarat” până luni la ora 6 dimineața. Un al doilea ordin interzice „circulația vehiculelor care transportă echipamente de producere a sunetului sau a electricității”. Ordinele de interzicere emise de prefectura Indre nu i-au oprit pe festivalieri să se adune.

Proprietarul terenului nu era la curent

Aceste ordine nu au împiedicat sosirea primelor vehicule în noaptea de miercuri spre joi. „Traficul a început să fie intens la ora unu dimineața”, a explicat Jean-Marc Sevault, primarul din Villegongis, la BFMTV.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Locuitorii au fost surprinși să vadă atât de multe vehicule. Ei au bănuit că este vorba de un spectacol ilegal”. Potrivit lui Jean-Marc Seuvault, Teknivalul va avea loc pe un teren agricol care aparține unei persoane din Châteauroux. Respectivul nu fusese informat despre eveniment.

„O urgență absolută”

O persoană se află în „stare de urgență gravă”, a anunțat prefectura Indre vineri, 19 mai, la ora 10.00. Potrivit La Nouvelle République , aceasta a fost călcată de un vehicul, suferind un traumatism toracic sever.

Șaisprezece persoane se află, de asemenea, la spital, iar starea lor de sănătate este ținută sub control. Prefectura a precizat că trei persoane au fost transportate la spitalul din Châteauroux. Un post medical avansat, compus dintr-un medic și trei asistente, a primit în total 18 persoane începând de joi după-amiază.

Câte persoane vor participa la festival în weekend?

Jean-Marc Seuvault estimează o cifră de 30.000 de persoane, la fel ca o sursă apropiată organizatorilor, citată de AFP. Azi așteptăm 12.000 de persoane, dar mai sunt trei zile până la sfârșitul weekendului”, a declarat pentru BFMTV Alexis Rousseau-Jouhennet, primarul orașului vecin Levroux și președintele comunității de comune Levroux Boischaut Champagne. „Este o adunare care nu a mai avut loc de mai mulți ani. Ne putem aștepta la un număr și mai mare de oameni. Este un adevărat dezastru pentru zona Villegongis”.

Asigurarea unui spectacol fără daune

„Având în vedere miile de festivalieri deja prezenți la fața locului, nu rămâne decât să facem tot posibilul pentru ca Teknivalul să se desfășoare în cele mai bune condiții”, spune primarul din Villegongis.

La rândul său, prefectura Indre a indicat că un centru operațional departamental care reunește poliția, jandarmeria, pompierii, agenția regională de sănătate (ARS), consiliul departamental și asociațiile de securitate civilă a fost înființat și activat joi dimineața devreme.

„O operațiune de securitate și de salvare este în curs de desfășurare pe teren”, a adăugat ea. „Prin urmare, se recomandă insistent evitarea zonei”. De asemenea, se efectuează controale în apropierea locului unde urmează să aibă loc festivalul, în special pentru a verifica respectarea ordinelor emise pentru interzicerea transportului de echipamente de sunet.

200 de jandarmi mobilizați

În seara zilei de joi, prefectul Indre a indicat că 200 de jandarmi au fost mobilizați la fața locului. Vor fi efectuate controale aleatorii ale vehiculelor și ale persoanelor, cu echipe de câini. În ceea ce privește dispozitivul medical, elicopterele Samu sunt gata pentru a transporta participanții la festival la cel mai apropiat spital, dacă este necesar.

Chiar dacă au fost emise ordine de interzicere a adunării, prefectul a declarat că poliția nu va interveni pentru a împiedica desfășurarea festivalului. „Ideea nu este de a împiedica această adunare de 30.000 de persoane, deoarece acest lucru ar mobiliza resurse de securitate considerabile, ci de a o face cât mai sigură posibil”, a declarat el în cadrul unei declarații de presă.

În timp ce unii atrag atenția asupra ilegalității acestei adunări nedeclarate, autoritățile preferă să o supravegheze fără să o împiedice, atâta timp cât se desfășoară în bune condiții.

Cifrele ar putea crește. „Imaginați-vă 10.000 de persoane care sosesc în miez de noapte și dimineața într-un sat de 120 de locuitori”, a declarat Alexis Rousseau-Jouhennet, primar al satului Indre și președinte comunității de comune, care s-a declarat „dezamăgit și, de asemenea, „supărat de această organizare spontană și, mai ales, ilegală”.

Ca în fiecare an, festivalul nu a fost declarat. Cu toate acestea, prefectura a instituit un dispozitiv de securitate și salvare și nu intenționează să îndepărteze festivalierii. Ultima ediție a avut loc în 2019, în Creuse.

Citește și