• Potrivit unui studiu publicat de Organizația Națiunilor Unite, inegalitatea între femei și bărbați a stagnat timp de un deceniu.
  • Gradul de îmbunătățire de-a lungul timpului a fost „dezamăgitor”, a declarat Heriberto Tapia, consilier pentru cercetare și parteneriat strategic la PNUD și coautor al raportului.
  • Aproape jumătate din populația lumii consideră că bărbații sunt mai buni lideri politici, în timp ce 43% cred că bărbații sunt mai buni directori de afaceri.

Potrivit unui studiu publicat luni de Organizația Națiunilor Unite, inegalitatea între femei și bărbați a stagnat timp de un deceniu, în timp ce prejudecățile și presiunile culturale continuă să împiedice emanciparea femeilor și este puțin probabil ca lumea să atingă obiectivul ONU de paritate între sexe până în 2030.

În ciuda unei creșteri a grupurilor pentru drepturile femeilor și a unor mișcări sociale precum Time’s Up și MeToo în Statele Unite, normele sociale părtinitoare și o criză mai amplă de dezvoltare umană accentuată de COVID-19, când multe femei și-au pierdut veniturile, au blocat progresul în ceea ce privește inegalitatea, scrie Reuters.

În cel mai recent raport al său, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare a urmărit această problemă prin intermediul Indexului normelor sociale de gen, care utilizează date din programul internațional de cercetare World Values Survey (WVS).

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Sondajul se bazează pe seturi de date care acoperă perioada 2010-2014 și 2017-2022 din țări și teritorii care acoperă 85% din populația globală.

Inegalitatea de gen a ramas la fel în ultimii 10 ani

Cea mai recentă analiză a arătat că aproape nouă din 10 bărbați și femei au prejudecăți fundamentale împotriva femeilor și că ponderea persoanelor care au cel puțin o prejudecată nu s-a schimbat aproape deloc de-a lungul deceniului. În 38 dintre țările analizate, ponderea persoanelor cu cel puțin o prejudecată a scăzut de la 86,9% la doar 84,6%.

Gradul de îmbunătățire de-a lungul timpului a fost „dezamăgitor”, a declarat Heriberto Tapia, consilier pentru cercetare și parteneriat strategic la PNUD și coautor al raportului.

Sondajul a remarcat, de asemenea, că aproape jumătate din populația lumii consideră că bărbații sunt mai buni lideri politici, în timp ce 43% cred că bărbații sunt mai buni directori de afaceri.

„Trebuie să schimbăm prejudecățile de gen, normele sociale, dar scopul final este de a schimba relațiile de putere dintre femei și bărbați, dintre oameni”, a declarat pentru Reuters Aroa Santiago, specialist în economie incluzivă în cadrul PNUD, specialist în probleme de gen.

Deși educația a fost întotdeauna salutată ca fiind esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor economice ale femeilor, sondajul a dezvăluit legătura între decalajul educațional și venituri, diferența medie de venituri fiind de 39% chiar și în cele 57 de țări în care femeile adulte sunt mai educate decât bărbații.

Un impact mai mare al bunăstării femeilor poate fi observată în opiniile privind violența, mai mult de una din patru persoane considerând că este justificat ca un bărbat să își lovească soția, potrivit PNUD.

Citește și