• 60 % dintre femeile intervievate recunosc că nu reușesc să își rezerve între 0-3 ore săptămânal, în condițiile în care pe lângă jobul de zi cu zi au declarat că fac încă 30 de ore de muncă săptămânal în casă.
  • 48.46% din mame mărturisesc că, în cea mai mare parte a timpului, se simt obosite și copleșite, dedicând peste 30 de ore lunar îngrijirii familiei.
  • Principalele frici ale mamelor sunt legate de timpul acordat copiilor şi familiei, de pierderea echilibrului între rolurile de mamă şi profesionist şi de eşec.

Dacă mama nu ar fi, nu s-ar mai povesti. Dorim mame triste? Sondajul MANIFEST trage un semnal de alarmă asupra sănătății mentale, fizice și psihice ale mamelor din România. Aproximativ 50% dintre mame mărturisesc că se simt copleșite, iar 20% dintre acestea susțin că nu au nicio oră liberă pentru ele în timpul săptămânii.

60 % dintre femeile intervievate recunosc că nu reușesc să își rezerve între 0-3 ore săptămânal, în condițiile în care pe lângă jobul de zi cu zi au declarat că fac încă 30 de ore de muncă săptămânal în casă. 48.46% din mame mărturisesc că, în cea mai mare parte a timpului, se simt obosite și copleșite, dedicând peste 30 de ore lunar îngrijirii familiei.

Acesta a fost realizat pe baza răspunsurilor a peste 1.500 de femei, punând accent pe problemele întâmpinate la reîntoarcerea la muncă după concediul de maternitate şi pe lipsa de sprijin din partea angajatorilor. Totodată, raportul evidenţiază nevoia de consiliere psihologică şi resurse pentru susţinerea mamelor în diverse aspecte ale vieţii lor.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Principalele frici ale mamelor sunt legate de timpul acordat copiilor şi familiei, de pierderea echilibrului între rolurile de mamă şi profesionist şi de eşec.

Percepţia asupra nivelului de conştientizare şi sprijinului în societatea românească faţă de starea de sănătate mentală a mamelor este predominant negativă. Sprijinul social din partea familiei, prietenilor sau comunităţii este perceput ca fiind puţin de către majoritatea mamelor.

Aceste statistici reflectă aspecte relevante legate de starea de sănătate, echilibrul între viaţa personală şi profesională, precum şi de provocările şi fricile cu care se confruntă mamele din România.

Se subliniază şi importanţa echilibrului între viaţa profesională şi cea familială, precum şi necesitatea de a recunoaşte şi de a valoriza contribuţia mamelor în societate.

Raportul evidenţiază şi nevoia de schimbare a mentalităţii şi a politicilor în ceea ce priveşte sprijinul acordat mamelor în mediul de lucru. Sunt propuse mai multe recomandări pentru companiile angajatoare în vederea îmbunătăţirii condiţiilor pentru mamele angajate, inclusiv flexibilitate în program, suport pentru alăptare şi consiliere psihologică.

Materialul reprezintă un apel la conştientizarea şi la acţiunea în vederea îmbunătăţirii condiţiilor pentru mamele din România, evidenţiind necesitatea de a recunoaşte şi de a sprijini rolul vital al acestora în societate.

Citește și