• Tot mai mulți români preferă nuci, migdale și fistic, în post.
  • Cele mai puțin populare alimente în post rămân tofu, goji și quinoa.
  • Sondaj: 65% din români postesc datorită obișnuinței și educației.
  • Sondaj: 40% din români postesc pentru sănătate și dietă.
  • Majoritatea (59%) consideră că dietele fără carne sunt mai scumpe.
  • BOR nu are o poziție oficială despre fructele de mare în post.
  • Adrian Agachi: Fructele de mare sunt departe de a fi o necesitate.

Ce fel de post e ăla cu creveți, midii, stridii și calamari… se întreabă preoții ortodocși din România? E post sau satisfacție gastronomică? Noile pretenții culinare din perioada postului, ale credincioșilor din România, stârnesc reacția BOR. Biserica nu se arată însă uimită de motivația celor care postesc – prea puțini o fac din motive spirituale.

Dintre românii care obișnuiesc să țină post, doar 4 din 10 sunt motivați de credința în Dumnezeu, arată un studiu publicat de Reveal Marketing Research. Tot mai mulți români aleg nuci, migdale, fistic și alte oleaginoase în timpul postului, iar cele mai puțin populare alimente rămân tofu, goji și quinoa. Aproape 65% din românii chestionați spun că postesc datorită obișnuinței și educației primite în familie. 40% spun că motivele lor sunt legate de sănătate și dietă.

Post, post, dar cu preferințe

Mai mult de trei sferturi dintre respondenți spun că în perioada de post consumă mâncare gătită, mai mult de doi din trei români preferă salatele de crudități și fructele și tot cam atâția – măslinele. Mâncarea gătită de post este consumată în principal de persoanele de peste 55 de ani, în timp ce salatele de crudități și fructele sunt preferate mai mult de femei.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Fructele de mare sunt… „fructul oprit” în post, pentru Biserica Ortodoxă Română. Motivul – fructele de mare sunt departe de a fi o necesitate, așa cum spune preotul Adrian Agachi, de la Biroul de presă al BOR.

„Ele pot fi îngăduite cu binecuvântarea duhovnicului doar pentru cei mai în vârstă, cu anumite afecțiuni”, adaugă el.

Citește și