• Stresul cronic poate afecta sănătatea. Finanțele și evenimentele curente și politice au fost surse majore de stres pentru o treime sau mai mult dintre adulți.
  • În ultima vreme, multor oameni le este greu să se deconecteze. Inflația, încălzirea globală și violența armată sunt în creștere.
  • Aproximativ jumătate dintre americani au declarat că au experimentat stres în ultima zi, potrivit unui sondaj Gallup Poll din octombrie anul trecut.

Stresul cronic poate afecta sănătatea. În ultima vreme, multor oameni le este greu să se deconecteze. Inflația, încălzirea globală și violența armată sunt în creștere. Aproximativ jumătate dintre americani au declarat că au experimentat stres în ultima zi, potrivit unui sondaj Gallup Poll din octombrie anul trecut, o constatare care a fost constantă pentru cea mai mare parte a anului 2022. Finanțele personale și evenimentele curente și politice au fost surse majore de stres pentru o treime sau mai mult dintre adulți, a constatat un sondaj realizat de CNN în parteneriat cu Kaiser Family Foundation în octombrie.

Stresul apare atunci când vă aflați în fața unei situații noi, imprevizibile sau amenințătoare și nu știți dacă o puteți gestiona cu succes, a declarat psihologul clinician Dr. Karmel Choi, profesor asistent în cadrul Centrului de Psihiatrie de Precizie de la Harvard Medical School și Massachusetts General Hospital din Boston. Când ești stresat fizic sau emoțional, corpul tău intră în modul „luptă sau fugi”.

Rămânerea în această stare accentuată nu este benefică, deoarece nivelurile ridicate de cortizol pot exacerba afecțiunile de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul și problemele gastro-intestinale cronice, potrivit Cleveland Clinic. De asemenea, stresul poate provoca sau contribui la anxietate, iritabilitate, somn slab, abuz de substanțe, neîncredere sau îngrijorare cronică și multe altele.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Cum să reduceți stresul

Din fericire, există multe modalități de a combate stresul. Păstrați o rutină zilnică, dormiți suficient, mâncați alimente sănătoase și limitați timpul petrecut urmărind știrile sau implicându-vă în social media, recomandă Organizația Mondială a Sănătății. De asemenea, ajută să rămâneți conectat cu ceilalți și să folosiți practici de calmare, cum ar fi meditația și respirația profundă. Unul dintre cele mai de succes instrumente, însă, este activitatea fizică.

Motivul pentru care exercițiile fizice sunt atât de eficiente în strivirea stresului cronic este destul de simplu. Exercițiile fizice fac ca corpul tău să producă mai multe endorfine, care sunt neurotransmițători care îți îmbunătățesc starea de spirit. De asemenea, mișcarea combate nivelurile ridicate ale hormonului stresului, cortizolul, îmbunătățind în același timp fluxul sanguin.

Oamenii de știință continuă să studieze legătura dintre stres și activitatea fizică. Un mic studiu publicat recent a constatat că asocierea atenției și a activității fizice poate îmbunătăți somnul și poate ajuta la reglarea emoțiilor mai mult decât oricare dintre ele în mod individual, a spus Choi. Ea a avertizat, de asemenea, că oamenii trebuie să fie atenți să nu exagereze cu exercițiile fizice sau să se bazeze exclusiv pe acestea pentru a face față provocărilor. Acest lucru se poate întoarce împotriva lor și poate crea mai mult stres.

Citește și: