• Oamenii consumă carne încă din epoca preistorică. În ultimii 50 de ani, producția globală a crescut de patru ori la aproximativ 350 de milioane de tone anual.
  • Evitarea cărnii și a produselor lactate este cea mai mare modalitate de a reduce impactul nostru asupra mediului asupra planetei, arată un studiu.
  • Schimbarea atitudinilor devin evidente, chiar și în Germania iubitoare de carne. Potrivit statisticilor, piața alternativelor de carne este în plină expansiune.


Știm că industria actuală a cărnii și a lactatelor dăunează planetei noastre și ,de asemenea, consumul de prea multe proteine animale poate fi chiar dăunător sănătății noastre. Deci, de ce oamenii continuă să mănânce carne?

Oamenii consumă carne încă din epoca preistorică. Numai în ultimii 50 de ani, producția globală a crescut de patru ori la aproximativ 350 de milioane de tone anual, potrivit Deutsche Welle.

Și tendința nu dă semne de scădere. Previziunile actuale sugerează că vom produce până la 455 de milioane de tone pe an până în 2050.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Carnea, sursă de hrană ineficientă

Oamenii de știință și-au exprimat de mult timp îngrijorările cu privire la impactul asupra mediului al consum necontrolat, în special în ceea ce privește animalele de crescătorie industrială. Specialiștii consideră carnea o sursă de hrană „ineficientă”. Datorită faptului că necesită mai multă energie, apă și pământ.

Un studiu privind impactul agriculturii, de exemplu, a constatat că producția de carne de vită este responsabilă pentru de șase ori mai multe emisii de gaze cu efect de seră și necesită de 36 de ori mai mult teren în comparație cu producția de proteine vegetale, cum ar fi mazărea.

Evitarea cărnii și a produselor lactate este cea mai mare modalitate de a reduce impactul nostru asupra mediului asupra planetei, concluzionează studiul. Fără consumul de carne și lactate, utilizarea terenurilor agricole la nivel global ar putea fi redusă cu peste 75%.

În plus, 60% din pierderea biodiversității globale este cauzată de dietele pe bază de carne, potrivit surselor World Wildlife Fund.

Psihologia din spatele consumului de carne

Cu toate acestea, mulți dintre noi continuă să mănânce carne. Benjamin Buttlar, psiholog social de la Universitatea din Trier, Germania, atribuie acest lucru obiceiurilor, culturii și nevoilor percepute.

,,Cred că mulți se bucură doar de gust. Celălalt lucru este partea de identitate a mâncatului. Multe bucătării tradiționale gravitează în jurul anumitor feluri de mâncare din carne„, a spus el, adăugând că natura obișnuită a consumului de animale înseamnă că adesea nu chiar pune la îndoială ce facem.

De cele mai multe ori, aceste obiceiuri ne împiedică să credem că a consuma carne este de fapt rău, deoarece este ceva pe care îl facem tot timpul”, a spus el.

Asta se datorează și faptului că ceea ce mâncăm nu ne amintește de un animal sau de suferința prin care a trecut în drum spre farfurie, suntem capabili să ne disociem mai ușor. Cu toate acestea, atunci când ne confruntăm cu o perspectivă diferită, fie că vorbim cu un vegetarian sau cu un vegan sau vizionam un documentar despre bunăstarea animalelor, Buttlar spune că am putea simți nevoia să ne justificăm, de exemplu, spunând că oamenii au mâncat întotdeauna carne.

Cercetările arată că justificarea consumului de carne ca parte naturală, normală și necesară a dietei noastre este ceva mai tipic pentru bărbați.

Vedeți acest lucru în tendințele alimentare”, a explicat Buttlar. „Există mult mai multe femei tinere și mai puțini bărbați care devin vegetarieni, deoarece este încă un stereotip masculin că bărbații consumă carne. Și asta se întoarce la ideea bărbaților puternici care vânează”.

Ipoteza „carnea ne-a făcut oameni”

Oamenii de știință au crezut mult timp că bucata de carne i-a ajutat pe strămoșii noștri să dezvolte forme mai asemănătoare corpului uman. Consumul de carne și măduva osoasă a oferit Homo Erectus energia de care avea nevoie pentru a forma și hrăni un creier mai mare în urmă cu aproximativ 2 milioane de ani.

Dar un studiu recent a pus sub semnul întrebării importanța consumului de carne în evoluția noastră.

Autorii studiului au susținut că, în timp ce dovezile arheologice pentru consumul de carne cresc odată cu apariția H. erectus, acest lucru ar putea fi explicat și prin atenția mai mare acordată perioadei de timp. Sau, altfel spus, o prejudecată de eșantionare.

Cu cât paleontologii căutau mai multe dovezi arheologice ale oaselor măcelărite, cu atât găsesc mai multe. Drept urmare, creșterea oaselor observată în acest timp nu este neapărat o dovadă a unei explozii a consumului de carne, au scris autorii.

Cu siguranță am fost foarte surprins de această descoperire”, a spus Briana Pobiner, paleoantropolog la Muzeul Smithsonian de Istorie Naturală din SUA și coautor al studiului. „Am fost unul dintre acei oameni pentru o lungă perioadă de timp care au avut această narațiune conform căreia H. erectus a evoluat pentru că a crescut consumul de carne și, prin urmare, aceste descoperiri sunt ceva care m-a forțat să-mi reexaminez percepția asupra istoriei noastre evolutive”.

Ce rol au jucat alimentele pe bază de plante în evoluția noastră?
Consumul de carne poate să nu fi fost responsabil nici de supradimensionarea creierului nostru, potrivit lui Pobiner, care cercetează evoluția dietei umane.

Nu vedem o creștere mare a dimensiunii creierului în perioada în care a început să mănânce carne. Dimensiunea creierului a devenit absolut mai mare cu H. erectus, dar de fapt nu a devenit relativ mai mare – deci un creier mult mai mare în comparație cu corpul.”

Există unele dovezi că oamenii timpurii au început să-și gătească mâncarea în perioada în care creierul lor creștea. Încălzirea alimentelor deblochează nutrienți suplimentari și accelerează procesul de digestie, deoarece alimentele sunt mai moi și mai ușor de mestecat.

Pobiner crede, de asemenea, că evoluția umană este atribuită unui amestec alimentar sănătos.

Și, în mod interesant, există idei că nu este atât de mult un anumit tip de hrană care a condus istoria noastră evolutivă, ci este capacitatea de a mânca o mare varietate de alimente care ne-au făcut atât de reușiți și care ne-a făcut oameni”, Pobiner

În prezent, 75% din hrana lumii provine din doar 12 plante și cinci specii de animale. Dar atunci când oamenii consumă prea mult dintr-o singură sursă de hrană, poate cauza probleme de sănătate.

Nenumărate studii arată că atunci când ființele umane consumă proteine ​​de origine animală, aceasta este legată de dezvoltarea unei varietăți de tipuri de cancer”, a declarat pentru Milton Mills, medic de medicină internă și terapie intensivă din SUA.

Unii oameni susțin că vegetarienii sau veganii de obicei nu primesc suficiente proteine ​​și nutrienți din dieta lor, dar Mills, care este un avocat al dietelor pe bază de plante și și-a fondat propriul site pentru a crește gradul de conștientizare a problemei, nu este de acord.

Acele teorii au apărut acum 50, 60 de ani, când oamenii aveau impresia greșită că bucata de carne este într-un fel mai hrănitoare decât alimentele vegetale. Aceasta era o concepție grotesc falsă pe care oamenii o aveau înainte, că există doar anumiți aminoacizi pe care îi poți obține din țesut animal. Acest lucru nu este adevărat„, a spus Mills.

Ce urmează

Dacă apetitul pentru carne rămâne neschimbat, populația mondială ar putea fi prea mare pentru a se hrăni singură până în 2050, când vom ajunge la o populație globală de aproape 10 miliarde.

Dar cum pot fi reduse nivelurile consumului global de carne? Psihologul Buttlar consideră că schimbarea progresivă cu „intervenția de sus în jos” este calea de urmat.

De exemplu, făcând produsele din carne la fel de scumpe pe cât ar trebui să fie pentru a asigura bunăstarea animalelor și în ceea ce privește costurile pentru climă. Și prin reducerea alternativelor”, a spus el.

Ceea ce este de asemenea important, potrivit lui Buttlar, este să le permită oamenilor să aibă asocieri pozitive cu alternativele pe bază de plante.

În loc să-i îndepărtăm spunând nu ar trebui să mănânci carne, probabil că ar trebui să spunem, ai încercat asta? Este foarte bun. Și odată ce își dau seama că alimentele pe bază de plante au același gust sau chiar mai bine și sunt și mai bune pentru sănătatea lor, pentru climă și bunăstarea animalelor, atunci schimbarea va veni automat.”

Schimbarea atitudinilor devin deja evidente, chiar și în Germania iubitoare de carne. Potrivit statisticilor pentru 2021, piața alternativelor de carne este în plină expansiune cu o creștere cu 17% a producției de alimente pe bază de plante față de 2020.