• Un studiu realizat la Universitatea din Tokyo (Japonia) a arătat că oamenii folosesc emoticoanele pentru a-și ascunde, dar și pentru a-și arăta sentimentele.
  • Oamenii de știință investighează modul în care emoji-urile sunt folosite pentru a ne reflecta emoțiile în diferite contexte, o măsură care sporește interacțiunea socială pe internet.
  • Emoticoanele pozitive pot fi folosite pentru a masca exprimarea sentimentelor negative.

Un studiu realizat la Universitatea din Tokyo (Japonia) a arătat că oamenii folosesc emoticoanele pentru a-și ascunde, dar și pentru a-și arăta sentimentele. În cadrul lucrării, publicată în revista științifică Frontiers in Psychology, oamenii de știință au luat 1.289 de persoane care folosesc emoticoane pentru a răspunde la mesaje de chat pe internet și pentru a raporta sentimentele lor și utilizarea emoticoanelor.

Emoji pozitive pentru a masca sentimentele negative

Aceștia au constatat că mai multe emoticoane sunt folosite între prietenii apropiați, că utilizarea emoticoanelor pozitive pentru a exprima sentimente pozitive este corelată cu bunăstarea personală și că emoticoanele pozitive pot fi folosite pentru a masca exprimarea sentimentelor negative.

Această alegere de a ascunde o emoție negativă este o regulă de expunere, unul dintre multele răspunsuri și emoții definite social. Deși aceste reguli pot favoriza armonia interpersonală, ele pot avea și consecințe negative pentru persoana care alege să își schimbe modul în care își exprimă emoțiile.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Oamenii de știință investighează modul în care emoji-urile sunt folosite pentru a ne reflecta emoțiile în diferite contexte, o măsură care sporește interacțiunea socială pe internet.

„Pe măsură ce socializarea pe internet devine tot mai frecventă, oamenii s-au obișnuit să își înfrumusețeze expresiile și să examineze oportunitatea comunicării lor, a subliniat conducătorul studiului, Moyu Liu de la Universitatea din Tokyo.

Studiu în Japonia

Liu a adunat 1.289 de participanți, toți utilizatori ai celei mai descărcate tastaturi emoji din Japonia, Simeji, pentru a investiga modul în care emoji-urile sunt folosite pentru a exprima sau arăta emoțiile.

Cercetările anterioare au stabilit că oamenii folosesc emoticoanele ca echivalente funcționale ale expresiilor faciale, dar nu există nicio relație între emoțiile exprimate și emoțiile trăite. Iar atunci când disonanța dintre emoțiile trăite și cele care pot fi exprimate este prea mare, aceasta poate duce la epuizare emoțională, chiar dacă membrii unor culturi diferite le trăiesc în moduri diferite.