• De multe ori entuziasmul nostru dispare odată cu instalarea sezonul rece și gri.
  • Tulburarea afectivă sezonieră (TAS)/ Seasonal Affective Disorder (SAD) nu este de tip anxios. E un tip de depresie generată de schimbările de anotimp,
  • În sezonul rece mulți dintre noi suntem mai irascibili, nu reușim să ne odihnim sau suntem complet epuizați fizic și emoțional.
  • O rutină mai atent stabilită, tinde să fie cheia pentru a readuce cheful de viață.

Se întâmplă destul de des ca entuziasmul și energia să ne părăsească odată cu vara. După perioada concediilor, ne întoarcem la ritmul de lucru alert și cei mai mulți dintre noi sunt foarte ocupați în ultimul trimestru al anului, lucru care poate aduce cu sine sentimente de descurajare, scrie Huffpost.com.

În perioadele reci și cu soarele mai mult după nori, mulți dintre noi suntem mai irascibili, avem nevoie de un pui de somn mult mai des sau suntem complet epuizați fizic și emoțional. Da…s-ar putea să nu fie vina noastră.

Suntem oficial în toiul iernii și asta ne face să ne simțim slăbiți. Tulburarea afectivă sezonieră (TAS), un subtip de depresie pe care unii oameni îl experimentează doar în anumite perioade ale anului, este foarte reală.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Ce este tulburarea afectivă sezonieră? 

Tulburarea afectivă sezonieră (TAS)/ Seasonal Affective Disorder (SAD) nu este o tulburare anxioasă. E un tip de depresie generată de schimbările de anotimp, care se instalează de obicei toamna, agravându-se iarna sau înainte de încheierea primăverii.

TAS, așa cum o explică David Klemanski, Psy.D., MPH și un profesor asistent de psihologie la Yale, afectează aproximativ 5% până la 6% dintre americani (aproape 13 milioane de oameni) pe sezon. După ce vine vremea bună, dispare fără urmă.

Majoritatea oamenilor care se luptă cu TAS resimt fenomenul la sfârșitul toamnei și iernii, când primim mult mai puțină lumină naturală și căldură, dar poate apărea și în alte momente.

Deși astenia este un simptom comun al TAS, aceasta poate afecta, de asemenea, cât de mult dormim (determinând unii oameni să ,,hiberneze” într-un mod dăunător), cum și ce mâncăm și bem și poate iniția o pierdere a interesului pentru activitățile care de obicei ne aduceau bucurie.

Klemanski, împreună cu Raj Punjabi și Noah Michelson, co-gazdele emisiunii „Am I Doing It Wrong” de la HuffPost au vorbt despre cum se manifestă de obicei SAD, de ce se întâmplă și cum putem face să ne revină cheful de viaț în timpul lunilor gri și sumbre de iarnă.

Hai să readucem cheful de viață și în perioadele reci

Dacă crezi că ai putea avea TAS, primul lucru pe care vrei să-l faci este să vorbești cu un terapeut despre asta, a spus Klemanski. Primirea unui diagnostic clinic pentru ceea ce simți este crucial pentru a-l trata cu acuratețe și, la rândul său, pentru a te simți mai bine cât mai curând posibil.

Odată ce ai un diagnostic, o anumită rutină tinde să fie cheia pentru a merge mai departe. Kelmanski recomandă să vă evaluați activitățile dintr-o zi pentru a aduce acele modificări benefice în comportomanet. Trebuie să va asigurați suficientă lumină naturală, aer curat, să vă mișcați și, eventual, să participați la câteva ședințe de terapie. Conectarea cu alți oameni este crucială pentru a face față TAS-ului.

„Lucrul numărul unu care ne-ar putea ajuta să ne modificăm starea de spirit, pe moment sau pe termen lung, este să avem câțiva oameni de sprijin”, a mai explicat Kelmanski.

„Așadar, dacă știi că toamna este o perioadă grea pentru tine, ai pe cineva pe care te poți baza că îți este alături? Se recomandă crearea unui sistem de sprijin solid – indiferent dacă este vorba despre familie, prieteni, colegii de muncă sau oricine altcineva. Te va ajuta să îți ușurezi gândurile și implicit starea de spirit ușurați starea de spirit atunci când nu-ți dorești nimic altceva decât să te ascunzi sub pătură.

Când este momentul să ceri ajutorul?

Dacă nu te simți bine, atunci orice moment este potrivit pentru a cere ajutorul, în mod ideal cât mai curând posibil, întrucât nu este deloc indicat să aștepți ca simptomele să devină din ce în ce mai severe pentru a acționa.

Ajutorul profesional este disponibil, indiferent dacă te confrunți cu o problemă minoră sau majoră. (Psiho)terapia este, de asemenea, excelentă pentru prevenirea anumitor probleme sau pentru a face o schimbare sănătoasă în viață.

Citește și