• New Year, New Me” se face prin alimentație în 2024.
  • Deși niciun aliment nu este magic, acestea pot face o diferență semnificativă în sănătatea ta și în modul în care te simți în fiecare zi.
  • „S-a demonstrat că consumul regulat de fasole îmbunătățește controlul glucozei și scade colesterolul”.

Dacă mentalitatea „New Year, New Me” te face să te antrenezi șapte zile pe săptămână și să-ți restricționezi alimentele preferate, 2024 poate fi anul în care să încerci ceva diferit. Dieteticienii sunt de acord că cele mai mari schimbări de sănătate provin adesea din ceea ce adaugi în dieta ta, nu din ceea ce scoți.

Deși niciun aliment nu este magic, alimentele mai bogate în nutrienți, care sunt bogate în antioxidanți, fibre, proteine slabe și micronutrienți esențiali pot face o diferență semnificativă în sănătatea ta și în modul în care te simți în fiecare zi. Fie că încerci să scazi colesterolul, să menții sau să gestionezi o greutate sănătoasă, să scazi zahărul din sânge, să-ți întărești sistemul imunitar sau pur și simplu să te simți mai energizat în fiecare zi, alimentele pe care le consumi în mod regulat te pot ajuta să îți atingi obiectivele.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Fasolea roșie

„Adăugarea unei porții sau două de fasole în fiecare zi poate avea un impact semnificativ asupra dietei prin adăugarea de nutrienți precum fier, magneziu și acid folic”, spune Sarah Pflugradt, dietetician.

„S-a demonstrat că consumul regulat de fasole îmbunătățește controlul glucozei și scade colesterolul”, adaugă Pflugradt. Într-un studiu din 2021 din Journal of Nutrition, persoanele cu LDL-colesterol ridicat și-au redus colesterolul total și LDL-ul mâncând 1 cană de fasole (orice varietate) pe zi, timp de patru săptămâni.

Ovăzul

„Ovăzul este prietenos cu bugetul, stabil la raft și versatil, ceea ce îl face un aliment foarte accesibil pentru sănătatea generală”, spune Wan Na Chun, nutriționist și consultant în nutriție pentru Health Insiders.

Ovăz fierbinte, ovăz peste noapte, granola sau copt în brioșe și pâine, consumul mai mare de ovăz poate face o mare diferență. Deși este o sursă bună de nutrienți precum fier și magneziu, nutrientul lor principal sunt fibrele solubile. „Ovăzul este bogat în fibre solubile, care pot ajuta la scăderea colesterolului, la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la reducerea riscului de boli de inimă”, adaugă Chun.

Salata de alge marine

„Algele marine conțin multă sănătate într-un produs alimentar cu conținut scăzut de calorii”, spune Amy Bene, dietetician la Nutrition Insights PLLC.

Există o mulțime de tipuri de alge marine de care să te bucuri, de la spirulina uscată la alge sau nori, care este folosită în multe bucătării asiatice. Algele marine sunt o sursă bună de diverse vitamine, minerale, proteine, fibre și antioxidanți, fiind în același timp sărace în grăsimi și calorii.

Fructele de pădure

Adăugate în cereale, peste pâine prăjită sau într-o dulceață, consumul mai multor fructe de pădure este bun pentru sănătatea ta. „Nu numai că fructele de pădure sunt pline de vitamina C care stimulează imunitatea și sunt bogate în fibre, dar sunt și pline de antioxidanți”, spune Danielle VenHuizen, un dietetician înregistrat din Seattle și proprietar al Food Sense Nutrition.

„Acestea pot stimula starea de spirit și pot reduce anxietatea, ceea ce poate avea un efect profund asupra sănătății generale”, adaugă VenHuizen. Un posibil motiv pentru care fructele de pădure au un impact atât de semnificativ asupra stării de spirit este conținutul lor ridicat de flavonoide. Studiile mici au descoperit că doar o ceașcă de fructe de pădure a avut un efect pozitiv asupra funcției executive (un termen care descrie memoria de lucru, planificarea, rezolvarea problemelor și direcționarea atenției, gândurilor și comportamentelor) la copii și adulți tineri.

Citește și

POLITICO: Topul celor mai influenți 28 de lideri din Europa. Cine se află pe lista de „Doers”, „Dreamers” și „Disrupters”
Marcel Ciolacu: „E oficial: Din martie se ridică granițele aeriene și maritime și vom emite vize Schengen!”

Coreea de Nord plănuiește să lanseze încă trei sateliți de spionaj anul viitor. Anunțul făcut de Kim Jong Un