• Gardianul lagărelor naziste Josef Schütz a murit la 102 ani.
  • Schütz a negat întotdeauna că a fost gardian în lagărul de concentrare nazist.
  • El a fost găsit vinovat de complicitate la uciderea a 3.518 persoane.

Cea mai în vârstă persoană condamnată pentru crime comise în timpul Holocaustului, Josef Schütz, a murit la 102 ani, scrie BBC.

Schütz a fost găsit vinovat în iunie anul trecut pentru că a ajutat la uciderea a mii de prizonieri la Sachsenhausen, lângă Berlin, între 1942 și 1945.

El a fost condamnat la cinci ani de închisoare, dar a rămas în libertate în timp ce aștepta rezultatul unui apel la Curtea Federală de Justiție.

Recomandări

RUSIA EXECUTĂ PRIZONIERII
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
ACUZAȚII LA HOLLYWOOD
BURNETT E EMISAR ÎN UK
NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT

Schütz a negat întotdeauna că a fost gardian în lagărul de concentrare nazist.

El a fost găsit vinovat de complicitate la uciderea a 3.518 persoane. De asemenea, a fost complice la împușcarea prizonierilor de război sovietici și la uciderea altora cu gaz Zyklon B.

Zeci de mii de oameni au murit la Sachsenhausen în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial din cauza foametei, a experimentelor medicale și a crimelor comise de SS.

Mai mult de 200.000 de persoane au fost încarcerate acolo, inclusiv prizonieri politici, precum și evrei, romi și sinti.

Paznicul lagărelor naziste a murit la 102 ani

Schütz nu și-a exprimat niciun regret în timpul procesului său, declarând în fața instanței germane: „Nu știu de ce sunt aici. Chiar nu am avut nimic de-a face cu asta” .

În ciuda faptului că numele său și datele de naștere au fost găsite în documentele unui lagăr, el a susținut că nu a fost în lagăr și că a lucrat în schimb ca muncitor agricol.

„Ați sprijinit de bunăvoie această exterminare în masă prin ocupația dumneavoastră” , a spus judecătorul la momentul respectiv.

Germania a încercat să îi aducă în fața instanței pe foștii criminali de război naziști, după un caz de referință din 2011, în care fostul gardian SS John Demjanjuk a fost găsit vinovat.

Acel verdict a determinat o căutare a indivizilor care erau încă în viață.

Patru ani mai târziu, așa-numitul „contabil de la Auschwitz” , Oskar Gröning, a fost condamnat la patru ani de închisoare. La fel ca Schütz, acesta nu a petrecut nicio zi în închisoare datorită unei serii de apeluri – și a murit în 2018.

Iar o fostă secretară a unui lagăr de concentrare, Irmgard Furchner, în vârstă de 97 de ani, a devenit în decembrie prima femeie care a fost judecată pentru crime naziste în ultimele decenii. Ea a fost găsită vinovată de complicitate la uciderea a peste 10.500 de persoane în lagărul Stutthof, în apropiere de orașul Danzig (actualul Gdansk din Polonia).