• Din ce în ce mai multe restaurante, hoteluri și campinguri de vacanță fac oferte „doar pentru adulți”.
  • Ofertele „adults only” au început să apară și la unele companii aeriene.
  • Comercianții îți propun un spațiu fără țipetele sau plânsetele copiilor.

Din ce în ce mai multe hoteluri, campinguri, restaurante și chiar companii aeriene fac clienților lor oferte „doar pentru adulți”. Ce înțelegi prin asta? Exact – spații în care copiii nu sunt acceptați.  Uneori adulții, fie că sunt părinți sau nu, și-ar dori să se poată bucura de o vacanță liniștită. O tendință nouă, dar în creștere.

Cum funcționează aceste oferte?

Principiul este simplu: copiii sub 12, 14 sau 16 ani sunt interziși. Tendința se impune  pentru părinții care caută un loc unde să se detașeze de grijile zilnice, dar și pentru toți turiștii care doresc să se bucure de o piscină fără copiii altora sărind în jur.

Această tendință este deja foarte prezentă în țări europene precum Spania, Italia, Grecia, și Franța.  Conceptul este încă nou, dar în progresie.  În 2023 erau recenzate 1.544 de hoteluri fără copii în lume. Spre comparație, au fost 682 în 2016. Există și croaziere sau campinguri care propun acest tip de ofertă pentru a atrage clienții dornici de calm.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
XI JINPING RESTRUCTUREAZĂ ARMATA
BIDEN CĂLĂTOREȘTE CU MARINE ONE
PAPA VIZITEAZĂ O ÎNCHISOARE DE FEMEI
IOHANNIS CAUTĂ JOB LA C.E.
LIGHT MAKES YOU FEEL BETTER

Este legal să interzici accesul copiilor?

Nu există nici o lege sau jurisprudență care să interzică restricționarea accesului copiilor. Niciun profesionist nu poate fi condamnat pentru că oferă camera „doar pentru adulți”. Într-adevăr, este o ofertă țintită. Un avocat în dreptul turismului spune că interzicerea acestei practici ar merge „contra unei libertăți fundamentale: libertatea de a face afaceri, care permite comerciantului să ofere un anumit serviciu, în acest caz, permițând adulților să se odihnească”.

Mai nou există și companii aeriene care oferă acest tip de servicii. Corendon Airlines este primul transportator aerian care a implementat-o, prin stabilirea de zone fără copii sub 16 ani pe una dintre rutele sale.  Biletul este mai scump, plătești 45 de euro în plus pentru biletul dus, cu garanția de a face o călătorie lungă fără a fi nevoit să înduri plânsetele sau țipetele unui copil.

Citește și