• Maksym Kuzminov, un pilot rus care a dezertat în Ucraina anul trecut, a fost găsit împușcat mortal în Spania.
  • Kuzminov îi îndemnase și pe alți ruși să dezerteze, spunându-le că vor fi puși pe viață.
  • Presa spaniolă a relatat că acesta locuia în Spania cu un pașaport ucrainean sub un nume alternativ.

Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu un elicopter Mi-8 în august a fost găsit împușcat mortal în Spania săptămâna trecută, potrivit presei din Ucraina și Spania, scrie Business Insider.

Un purtător de cuvânt al serviciilor secrete militare ucrainene a confirmat moartea lui Maksym Kuzminov, dar nu a oferit detalii. Presa rusă a relatat că Kuzminov a fost găsit mort cu cel puțin cinci răni de glonț într-o parcare subterană din sudul Spaniei, în apropiere de Alicante.

EFE, o agenție de știri spaniolă, a raportat că trupul lui Kuzminov a fost găsit pe 13 februarie și că acesta locuia în Spania cu un pașaport ucrainean și un nume alternativ. Poliția spaniolă nu a putut confirma pentru agenția de presă că trupul găsit este cel al lui Kuzminov, dar o sursă neidentificată din cadrul poliției a declarat că este posibil ca victima să fi trăit sub un nume fals.

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ

Doi suspecți au părăsit locul faptei într-un vehicul care a fost găsit ulterior incendiat. Inițial, poliția a crezut că moartea ar putea avea legătură cu o bandă, a relatat The Guardian.

Kuzminov, fost căpitan în regimentul rusesc 319 de elicoptere separate, a dezertat în Ucraina în luna august, când a aterizat un Mi-8 AMTSh rusesc pe o bază aeriană ucraineană din Harkov.

La bordul lui Kuzminov se aflau și alți doi membri ai echipajului, care au fost șocați când au realizat că aterizează în Ucraina. Oficialii militari ucraineni au spus că aceștia nu s-au predat și au fost „eliminați”.

„Ceea ce se întâmplă acum este pur și simplu un genocid al poporului ucrainean: atât ucrainean, cât și rus”, a declarat el într-un interviu publicat de Ukraine Defense Intelligence. „Motivația acțiunii mele a fost aceea de a nu contribui la aceste crime. Ucraina va câștiga fără echivoc acest război pur și simplu pentru că poporul este foarte unit”.

Oficialii au declarat că Kuzminov furniza, de asemenea, Ucrainei informații cheie despre aviația rusă. În timpul interviului din septembrie, Kuzminov, în vârstă de 28 de ani la acea vreme, a încurajat alți soldați ruși să îi urmeze exemplul și să dezerteze în Ucraina, promițând că vor fi aranjați pe viață.

Citește și