• Ziua Mondială a Libertăţii Presei este marcată, în fiecare an, la data de 3 mai.
  • Prima dată a fost sărbătorită la Adunarea Generală a ONU din 3 mai 1993.
  • Adrian Sârbu: „România este liberă şi democratică astăzi datorită presei”.

Presa are atâta putere cât vrea să aibă. Este concluzia lui Adrian Sârbu, în discuția cu jurnalista Ioana Răduca despre rolul presei în societate, ce presupune meseria de jurnalist și presiunea care apasă pe umerii celor care o practică.

Întrebat dacă presa este liberă, Adrian Sârbu a spus că „Este liberă și are atâta putere cât trebuie să aibă”.

„România este liberă astăzi şi democratică, datorită presei. Este un statment un pic poate prea solemn, dar este o realitate naturală. E o realitate a fiecărei zile”, a adăugat Adrian Sârbu.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN

„Presa, aşa cum ştim cu toţii, e bună atunci când avem nevoie de ea. Prin urmare, dacă politicianul vine şi îţi spune am nevoie să mă ajuţi, mai ales că sunt în opoziţie, dacă omul de business vine şi îţi spune, am nevoie să mă ajuţi, înseamnă că presa e puternică.

Şi, mult mai important, dacă eu, ca jurnalist, cred în mine şi cred că ceea ce fac are rezultat, eu zic că presa este puternică.

Dacă presa îşi are locul real în câmpul puterii, ăsta este un alt subiect pentru că suntem la sfârşitul unui ciclu din evoluţia democraţiei în care un număr de oameni în nişte funcţii au încercat să preia funcţia presei, să şi-o subordoneze, să o directiveze”, a mai spus Adrian Sârbu.