• Mulți lucrători din generația Z și din generația Millennials resping vechile reguli corporative și mandatele de întoarcere la birou.
  • Unii baby-boomeri ar putea cataloga acești tineri angajați ca fiind leneși.
  • Unul dintre cei care și-a împărtășit gândurile despre aceste tinere generații, pe care le încurajează.

Un pensionar din generația Baby Boomers, care a decis să rămână sub identitate anonimă, a vorbit despre cele mai recente generații, scrie Insider. În vârstă de 70 de ani, bărbatul spune că ar putea exista o concepție greșită conform căreia persoanele de vârsta lui consideră că angajații care lucrează la distanță sunt leneși. „De asemenea, ar putea exista sentimentul că, din moment ce noi, cei din generația boomers, ne-am plătit cotizația, vedem lucrătorii din generația Z și cei din generația Y ca fiind îndreptățiți”.

După ce a obținut doctoratul la o mare școală de stat, bărbatul și-a început cariera în 1981, ca inginer și om de știință în America corporatistă. Cam în acea perioadă, unele companii au început să implementeze concedieri în masă. „Înainte de asta, dacă erai un lucrător bun și loial, aveai cam garantat un loc de muncă pe viață. Acest lucru s-a schimbat atunci când au apărut anumiți căpitani de industrie: Jack Welch de la General Electric, apoi Lou Gerstner de la fostul meu angajator, IBM, și mai târziu alții”.

Acesta a declarat că a suportat alături de colegii săi foarte multe medii de lucru toxice. „Generația Z și milenialii, mi se pare, au o înțelegere mai clară a ceea ce se întâmplă. Mulți dintre ei par destul de harnici și cu bun simț. Au văzut cum părinții și bunicii lor munceau din greu și primeau atât de puțin. Aceste generații mai tinere văd prin prostiile corporatiste”.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Angajatorii și-au pierdut credibilitatea și, de aceea, lucrătorii de astăzi se împotrivesc și cer mai mult. „Unii dintre noi, baby-boomeri, nu avem o părere bună despre Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan, care cere lucrătorilor să se întoarcă la birou și îi denigrează pe cei care preferă flexibilitatea de a lucra de acasă. Îi aplaud pe cei care se împotrivesc mandatelor de întoarcere la birou, pe care eu nu le văd decât ca pe niște încercări ale angajatorilor de a recâștiga controlul total”.

„Când vine vorba de locul de muncă, întrebarea ar trebui să fie: Îți faci treaba? Dacă da, nu ar trebui să conteze dacă o faci în timp ce te legeni de copaci în Amazon sau dintr-un iglu în Alaska, cu condiția să se țină cont de securitatea companiei”, spune bărbatul.

Bătrânul a declarat că prezentarea biroului ca fiind un loc magic, care ridică moralul și stimulează cultura companiei este, în opinia sa, absurdă. „Biroul nu făcea acest lucru acum 30 de ani și nici nu-mi pot imagina că o face astăzi. De-a lungul carierei mele, am văzut o mulțime de oameni care lucrau într-un birou și nu își făceau treaba”.

Este adevărat că interacțiunile față în față între colegi sunt uneori necesare atunci când încerci să rezolvi anumite tipuri de probleme. „A forța lucrătorii să facă naveta cinci zile pe săptămână doar pentru ca șefii să îi poată vedea cum își fac treaba este ridicol”. „Eu, unul, sunt fericit că sunt la pensie. Și îi compătimesc pe omologii mei din Generația Z și milenialii care mai au zeci de ani de muncă în fața lor”. „Continuați să luptați lupta cea bună”, a fost îndemnul bărbatului.