• În 2025, legea Online Safety Act va impune măsuri stricte de verificare a vârstei.
  • 22% dintre tinerii între 8 și 17 ani mint despre vârsta lor online.
  • Ofcom amenință cu amenzi de 10% din veniturile globale ale companiilor.

Ofcom a descoperit că peste 22% dintre copiii între 8 și 17 ani mint despre vârsta lor online. Noua Lege a Siguranței Online pune presiune pe companiile tehnologice să implementeze măsuri stricte de identificare a vârstei pentru că multe platforme nu solicită dovezi pentru a confirma vârsta utilizatorilor.

TikTok a anunțat că elimină zilnic mii de conturi suspecte ca fiind sub vârsta legală și dezvoltă tehnologii de învățare automată pentru a îmbunătăți procesul.

Care sunt principalele pericole la care se expun minorii atunci când mint despre vârstă pe platformele online

„E vorba despre conținutul ilegal, de la pornografie infantilă până la conținutul care promovează anumite standarde de frumusețe, de fericire, la care copiii și adolescenții sunt foarte susceptibili. Atunci acces la astfel de conținut creează presiune pe copii, pe adolescenți, să fie la fel cum văd și ei pe internet, ceea ce vine cu anxietate, cu expunere la tulburări de sănătate mintală”, spune Mirela Mărcuț, expert în politici digitale.

Recomandări

PROTESTE ÎN BUCUREȘTI
CCR DEZBATE ANULAREA PREZIDENȚIALELOR
REACȚIA LUI GEORGESCU
PROBLEME LA PARIS
„EUROPA, ÎN RĂZBOI CU RUSIA”
CE SPUNE TIKTOK DESPRE ALEGERI

Sunt suficiente măsurile legislative și tehnologice pentru a proteja copiii

Pe internet, orice se poate sparge, orice se poate reconstrui. Cu cât ai acces la conținut sau îți este interzis accesul la un anumit tip de conținut, cu atât este mai interesant și căutăm modalități de a trece pe lângă aceste restricții. Atunci, reglementarea întotdeauna ar trebui să vină împreună cu o educație media atât a părinților, dar și a copiilor”, a declarat Mirela Mărcut, la Aleph News.

Citește și