• Timpul petrecut online crește odată cu vârsta.
  • Aproape toți copiii de peste 12 ani din UK au un telefon mobil.
  • Rețelele telefonice pot bloca unele site-uri web explicite până când utilizatorul demonstrează că are peste 18 ani.

Tu cum îți protejezi copilul pe internet? Copiii cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani petrec între două și cinci ore pe zi pe internet, potrivit unui studiu realizat de autoritatea Ofcom. Timpul petrecut online crește odată cu vârsta. Aproape toți copiii de peste 12 ani din UK au un telefon mobil și aproape toți urmăresc videoclipuri pe platforme precum YouTube sau TikTok, scrie BBC.

Patru din cinci adolescenți care intră online spun că au folosit instrumente de inteligență artificială precum ChatGPT sau MyAI de la Snapchat. Aproximativ jumătate dintre copiii de peste 12 ani cred că a fi online este bun pentru sănătatea lor mintală, potrivit Ofcom.

Ce controale parentale sunt disponibile online?

Părinții îngrijorați de ceea ce văd copiii lor online pot lua câteva măsuri practice simple. Cea mai evidentă este să se informeze cu privire la funcțiile de control, pe care două treimi dintre părinți declară că le folosesc, potrivit Internet Matters, o organizație de siguranță înființată de unele dintre marile companii de internet din Marea Britanie.

Recomandări

AUSTRIA MENȚINE VETO-UL
UNGARIA RATIFICĂ ADERAREA SUEDIEI LA NATO
CEL MAI CĂLDUROS FEBRUARIE DIN ISTORIE
DETALII DESPRE MOARTEA LUI NAVALNÎI
IOHANNIS MERGE LUNI LA PARIS
CUM AJUTĂ CIA ÎN LUPTA CU PUTIN?

Aceasta are o listă de controale parentale disponibile și ghiduri pas cu pas despre cum să le folosiți. Modul în care acestea funcționează variază. Cu toate acestea, cele disponibile pentru YouTube – cea mai populară platformă pentru tineri în Marea Britanie – reprezintă o bună indicație a tipurilor de instrumente disponibile.

Părinții care doresc să reducă probabilitatea ca copiii lor să vadă materiale nepotrivite îi pot configura cu versiunea pentru copii” a YouTube, care filtrează conținutul pentru adulți.

Ce controale există pe telefoanele mobile și pe console?

Rețelele telefonice pot bloca unele site-uri web explicite până când utilizatorul demonstrează că are peste 18 ani. De asemenea, unele dintre ele dispun de controale parentale care pot limita site-urile web pe care copiii le pot vizita pe telefoanele lor.

Telefoanele și tabletele Android și Apple au aplicații și sisteme pe care le pot folosi părinții. Acestea pot bloca sau limita accesul la anumite aplicații, pot restricționa conținutul explicit, pot împiedica achizițiile și pot monitoriza navigarea.

Apple are Screen Time, iar Google are Family Link. Există aplicații similare disponibile de la dezvoltatori terți.

Cazul Briannei Ghey

Brianna Ghey a fost ucisă când avea vârsta de 16 ani. Scarlett Jenkinson și Eddie Ratcliffe, care au ucis-o pe Brianna când aveau 15 ani, au plănuit crima folosind aplicații de mesagerie. Jenkinson vizionase videoclipuri cu violență și tortură pe dark web.

Mama Briannei, Esther, spune că guvernul ar trebui să îngreuneze accesul tinerilor la materiale online potențial dăunătoare. Esther Ghey spune că Legea privind siguranța online nu merge suficient de departe și că trebuie să li se interzică copiilor accesul la aplicațiile de socializare.

De asemenea, ea dorește ca părinții să poată descărca un software care să îi avertizeze cu privire la conținutul îngrijorător pe care copiii lor l-ar putea căuta.

Citește și