• Un nou studiu arată că pauza în rețelele sociale influențează imaginea corporală.
  • Studiul poate fi folosit pentru a ajuta la protejarea tinerilor și pentru a influența companiile de social media.
  • La studiu au participat 66 de studente de licență din primul an.

Sunt tot mai multe studii care arată că rețelele sociale au un impact negativ asupra sănătății mintale. De la natura ei, care provoacă dependență, perturbări ale tiparelor de somn, până la efectele asupra imaginii corpului. Un studiu făcut la Facultatea de Sănătate a Universității York a descoperit că femeile tinere care au luat o pauză de la social media pentru o săptămână au avut o creștere semnificativă a stimei de sine și a imaginii corporale.

Comportamentul uman este complicat și există multă variabilitate, spune profesorul de psihologie Jennifer Mills, co-autor al lucrării. Tot el speră ca acest studiu să poată fi folosit pentru a ajuta la protejarea tinerilor și pentru a influența companiile de social media pentru a oferi mai multă atenție la modul în care interacționează cu aceste platforme. Lucrarea aceasta este prima care se uită în mod specific la pauzele din rețelele sociale și la imaginea corpului. Mills, al cărui laborator a fost în fruntea acestui tip de cercetare, a colaborat la lucrare cu cercetătoarea absolventă Lindsay Samson și cu studenta de licență Olivia Smith, ambii studenți la York.

Ei se așteptau să existe provocări de recrutare, dar s-a dovedit că a existat entuziasm pentru a face o pauză în rețelele sociale printre cele 66 de studente de licență din primul an care au participat la studio. Practic, Jumătate au primit instrucțiuni să-și continue rețelele sociale ca de obicei, în timp ce cealaltă jumătate au primit instrucțiuni să se abțină de la Instagram, Facebook, Twitter și TikTok timp de o săptămână. Ei au efectuat sondaje de referință înainte de experiment și au testat din nou participanții după încheierea săptămânii. Accentul s-a pus pe ceea ce declanșează sistemul de recompensă al creierului nostru. Îmbunătățirile găsite în acest studiu ar putea fi explicate atât prin faptul că femeile petrec mult mai puțin timp comparându-se cu altele, înlocuind rețelele sociale cu comportamente mai sănătoase.

Recomandări

FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META
ÎN CHINA ÎȚI IEI LIBER DACĂ EȘTI TRIST
A.I. ÎN MUZEE
CUM E VREMEA ÎN ROMÂNIA?
CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT

Așadar, dacă petrecem mai mult timp în viața reală, socializând cu prietenii, dormim, ieșim în aer liber, facem exerciții fizice, ar putea exista comportamente secundare care ar umple golul lăsat de rețelele sociale, iar cercetările viitoare vor încerca să dezlege asta.

Citește și