Twitter s-ar putea închide în Europa: Elon Musk nu este de acord cu codul UE împotriva „dezinformării online”

  • Decizia Twitter de a părăsi codul de practică al Uniunii Europene (UE) împotriva dezinformării online nu a trecut neobservată.
  • Comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, a reacționat vehement pe rețeaua socială condusă de Elon Musk.
  • „Poți fugi, dar nu te poți ascunde. Dincolo de angajamentele voluntare, contracararea dezinformării va fi o obligație legală conform DSA (Digital Service Act ) din 25 august” , a amintit el.

Acest lucru a fost anunțat de comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, pe Twitter. În ciuda retragerii rețelei sociale din acest cod de bună conduită, „obligațiile acesteia rămân” , a reamintit comisarul european pentru industrie, scrie presa inernațională.

Twitter a decis să părăsească codul de practică al UE împotriva dezinformării online, dar „obligațiile sale rămân” , a anunțat comisarul european pentru industrie Thierry Breton, într-un mesaj pe Twitter, rețeaua socială condusă de Elon Musk. 

„Poți fugi, dar nu te poți ascunde. Dincolo de angajamentele voluntare, contracararea dezinformării va fi o obligație legală conform DSA (Digital Service Act ) din 25 august” , a amintit el. „ Echipele noastre vor fi pregătite să aplice legea” , a avertizat el.

Lansat în 2018, codul european de bune practici reunește în jur de treizeci de semnatari, giganți precum Meta, Google, Twitter, Microsoft, TikTok, dar și platforme mai mici, precum și profesioniști în publicitate, verificatori ai știrilor și ONG-uri. Semnatarii înșiși au participat la elaborarea textului, care conține aproximativ patruzeci de angajamente care vizează în special o mai bună cooperare cu ,,verificatorii de fapte” și să priveze de publicitate site-urile care difuzează știri false.

Plecarea Twitter nu este o surpriză pentru serviciile lui Thierry Breton. De când a preluat rețeaua de socializare în urmă cu șase luni, miliardarul Elon Musk a redus moderarea conținutului problematic și este acuzat că amplificat vocile notorii răspânditori de dezinformare de pe platformă.

 „Dacă (Elon Musk) nu este serios în privința codului, poate este mai bine să-l părăsească” , a comentat un oficial de la Comisia Europeană contactat vineri de AFP.

„Până acum, Twitter nu și-a respectat în mod corespunzător prima obligație de raportare în temeiul Codului de practici consolidat, iar Comisia și-a exprimat, de asemenea, îngrijorări cu privire la respectarea de către Twitter a angajamentelor sale privind resursele și măsurile adecvate pentru a reduce dezinformarea, precum și în ceea ce privește acces la date pentru cercetători și verificarea faptelor” , a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei pentru EURACTIV.

Citește și

Niksen: Tehnica olandeză de a gestiona stresul care presupune să nu faci nimic

FOTO. Google deschide un hub în cadrul Universității Politehnica București. Studenții își vor putea dezvolta abilitățile de programare

FOTO. Un tablou cu Leonardo DiCaprio s-a vândut cu peste 1 milion de euro la o licitație caritabilă. Ce vedete au participat la eveniment