• Hashtag-ul #WaterTok a adunat peste 103,7 milioane de vizualizări.
  • Trendul a stârnit confuzie și îngrijorare pe rețelele de socializare.
  • Medicii îi îndeamnă pe cei cărora le place să bea apele aromatizate să o facă cu moderație și să se clătească pe gură după aceea.

Tendințele în materie de mâncare și băutură pe TikTok apar și dispar în mod constant, dar o anumită tendință a stârnit avertismente din partea experților în sănătate și a dentiștilor, relatează The Independent. Tendința recentă, cunoscută sub numele de #WaterTok, îi vede pe influenceri creând rețete de apă aromată și îndulcită pentru a face ca hidratarea să pară mai atrăgătoare.

Hashtag-ul #WaterTok a adunat peste 103,7 milioane de vizualizări, dar a stârnit confuzie și îngrijorare pe rețelele de socializare. Mulți dintre acești influenceri își încurajează adepții să adauge pudre cu gust de bomboane, precum Starburst sau Skittles, precum și siropuri aromate pentru a crea apă piña colada”, apă cu tort aniversar”, apă cu inele de piersici” și multe altele.

Adesea, aceste băuturi sunt făcute în cantități mari și sunt consumate din sticle mari și colorate, cum ar fi popularele pahare Stanley din oțel inoxidabil de 1,13 litri. Dr. Abdul Matin Azizi, dentist principal la Harley Private Dental, a declarat pentru The Independent că acești aditivi ar putea avea un impact semnificativ asupra dinților băutorului, în funcție de ingredientele și utilizarea lor. Unele pulberi și siropuri pot conține niveluri ridicate de zahăr sau acid citric care pot eroda smalțul dentar și pot provoca carii dentare”, a avertizat el.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Cum poate afecta acest trend de pe TikTok sănătatea

Zahărul poate hrăni bacteriile din gură, ceea ce duce la producerea de acizi dăunători care atacă dinții. Acidul citric poate eroda, de asemenea, smalțul dentar, provocând sensibilitate și durere dentară. Coloranții alimentari, care sunt, de asemenea, incluși în multe astfel de produse, pot păta dinții în timp”. Medicul i-a îndemnat pe cei cărora le place să bea apele aromatizate să o facă cu moderație și să se clătească pe gură după aceea.

Consumul unor cantități mari de apă zaharată ar putea afecta mai mult decât dinții. Dr. Al-Imran Khan, medic de familie la Mercuri Health, a declarat pentru The Independent că ideea apei aromatizate a fost inventată inițial de pacienții post-bariatrici pentru a crește gradul de hidratare”, dar acum devine virală, cu efecte potențial negative asupra sănătății.

Îndulcitorii artificiali sau ingredientele aromatizante, cum ar fi cele folosite în pulberi și siropuri care urmează să fie amestecate cu apă, pot duce la multe probleme de sănătate, inclusiv boli cardiovasculare sau, eventual, la apariția timpurie a diabetului”, a avertizat acesta cu privire la trendul de pe TikTok. Silvia Micheletti, nutriționist la Rainbow Labs, a adăugat că, deși băuturile sunt comercializate ca o alternativă sănătoasă la băuturile zaharoase” deoarece se crede că apa aromată conține mai puțin zahăr decât sucurile sau băuturile carbogazoase, probabil că nu este așa. Uitați-vă la ingrediente mai degrabă decât la calorii”, a spus ea.

Citește și