• Un val istoric de caniculă lovește emisfera sudică.
  • Brazilia este afectată de secetă și incendii.
  • Fenomenul El Nino accentuează dereglările climaterice.

Un nou record de caniculă s-a înregistrat marţi la Rio de Janeiro, unde temperatura resimţită a fost de 58,5 grade Celsius. Mai multe regiuni din Brazilia se confruntă de la începutul săptămânii cu un val de caniculă extremă. Institutul naţional de meteorologie a plasat 15 state din sud-est, centru-vest şi o parte din nordul ţării, precum şi capitala Brasilia, sub alertă maximă.

Valul de caniculă, care a adus temperaturi mai mari cu circa 5 grade Celsius peste norma sezonieră, va continua cel puţin până vineri, conform estimărilor. Canicula a generat două noi recorduri istorice în ceea ce priveşte consumul de electricitate. După ce luni a fost depăşit pentru prima dată pragul de 100.000 de megawaţi, un nou maxim de 101.400 de megawaţi a fost înregistrat marţi, potrivit operatorului naţional al sistemului de electricitate.

Dereglările climatice au făcut ravagii în sezonul de vară din emisfera nordică

Din cauza fenomenului climatic El Nino, Brazilia se confruntă cu evenimente meteo extreme de mai multe luni, o secetă istorică care a afectat râurile din Amazonia pe de o parte, iar în alte regiuni, ploi torenţiale, însoţite de furtuni în sud.Seceta a agravat amploarea incendiilor din Pantanal (vest), cea mai mare zonă umedă din lume, fenomen cauzat în principal de acţiunea omului. Și acesta este doar începutul, pentru că vara începe în sud în decembrie în timp ce anul 2023 este deja cel mai călduros înregistrat vreodată.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Citește și