• Gheața marină este cu 1,03 mil. de km² mai mică decât recordul anterior.
  • La 10 septembrie, gheața marina a atins o întindere maximă anuală de 16,96 mil. km².
  • Topirea banchizei nu are un impact imediat asupra a nivelului mării.

Suprafața maximă anuală a gheții marine din Antarctica nu a fost niciodată atât de mică, a anunțat luni observatorul american de referință, conform Science Alert.

În primul rând trebuie precizat că banchiza are un rol esențial în protejarea calotei polare, iar dacă stratul plutitor are o întindere mai puțin extinsă, înseamnă că gheața se topește mai repede și coastele sunt mai mult expuse luminile solare.

Această iarnă se încheie în prezent în emisfera sudică, iar întinderea maximă atinsă în acest an este cu 1,03 milioane de km² ,mai mică decât recordul anterior și ca să-ți faci o idee este aproape de două ori mai mare decât Franța.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Topirea banchizei din Antarctica ar provoca o creștere uriașă a nivelului mării

Timp de mai multe decenii, banchiza din Antarctica a rămas stabilă, ba chiar s-a extins ușor, dar din august 2016, tendința asta de extindere a gheții marine a luat întorsătură în scădere mult prea bruscă, pentru aproape fiecare lună a anului.

În Antarctica s-a petrecut și cel mai intens val de căldură măsurat oriunde în lume, cu temperaturi mai mari cu 39 de grade față de normal.

Topirea banchizei nu are un impact imediat asupra nivelului mării, deoarece aceasta se formează prin înghețarea apei sărate care se află deja în ocean. Însă banchiza albă reflectă mai multe raze solare decât oceanul unde este mai întunecat, astfel încât pierderea ei intensifică încălzirea globală. De asemenea, pierderea banchizei expune coasta Antarcticii la mai multe valuri, ceea ce ar putea destabiliza calota de gheață, care este formată din apă dulce. Topirea acesteia ar provoca o creștere catastrofală a nivelului mării.

Citește și: