• Efectele încălzirii globale vor pune în pericol viețile a miliarde de oameni.
  • Temperaturile neobișnuit de ridicate din viitor ar putea duce la creșterea numărului de decese.
  • Specialiștii spun că fenomenul încălzirii va declanșa din ce în ce mai multe dezastre naturale.

Dacă ritmul actual al încălzirii globale nu va fi controlat, miliarde de oameni vor ieși din „zona climatică de confort”, scrie CNN. Acest lucru înseamnă că locuitorii planetei vor fi expuși la temperaturi periculos de ridicate, potrivit unui nou studiu publicat luni.

Timothy Lenton, unul dintre cei doi autori principali ai studiului, a declarat că o treime din populația globală ar putea trăi în condiții climatice care nu susțin „înflorirea umană”. Potrivit raportului, temperatura medie anuală este cuprinsă între 13 și aproximativ 27 de grade Celsius. În afara acestui interval, condițiile tind să fie prea calde, prea reci sau prea uscate.

Schimbările climatice au plasat deja peste 600 de milioane de persoane în afara „zonei lor climatice” de confort. Întreaga populație a unor țări, cum ar fi Burkina Faso și Mali, precum și insulele mici deja expuse riscului de creștere a nivelului mării, s-ar putea confrunta cu temperaturi ridicate fără precedent.

Recomandări

CE I-A SPUS CHARLES LUI SIR KEIR STARMER?
ORBAN SE ÎNTÂLNEȘTE CU PUTIN
PEDRO SANCHEZ VIZITEAZĂ ROMÂNIA
MALPENSA DEVINE BERLUSCONI
PUTIN DESCHIDE O POARTĂ SPRE DONEȚK
ASPRETELE, VĂZUT PENTRU PRIMA OARĂ NOAPTEA

Potrivit raportului, traiul în afara „zonei climatice” ar putea duce la creșterea ratei mortalității, deoarece expunerea la temperaturi de peste 40 de grade Celsius ar putea fi letală. De ce? În momentul în care umiditatea este atât de ridicată, organismul nu se mai poate răci până la o temperatură care să permită menținerea funcțiilor normale. De asemenea, se preconizează că ar putea scădea randamentul culturilor, precum și că ar putea crește conflictele și răspândirea bolilor.

Oamenii de știință au avertizat că o încălzire mai mare de 1,5 grade Celsius ar duce la schimbări catastrofale și ireversibile. Pe măsură ce temperaturile globale cresc, o parte mai mare a populației va fi, de asemenea, expusă mai frecvent la fenomene meteorologice extreme, inclusiv secete, furtuni, incendii și valuri de căldură.

Experții spun că mai este încă timp pentru a încetini ritmul încălzirii globale prin renunțarea la arderea petrolului, cărbunelui și gazelor și trecerea la energie curată. Fiecare fracțiune de grad va face diferența, a spus Lenton. „Pentru fiecare 0,1 grade Celsius de încălzire peste nivelurile actuale, aproximativ 140 de milioane de oameni în plus vor fi expuși la căldură periculoasă”.

„Am lăsat atât de târziu să abordăm schimbările climatice în mod corespunzător, încât acum suntem într-un punct în care, pentru a atinge ritmul de schimbare de care avem nevoie, trebuie să accelerăm de cinci ori ca să reducem emisiile de gaze cu efect de seră sau a decarbonizare economiei globale”, a declarat Lenton.

Citește și: