• Fumul generat de sutele de incendii din Canada a ajuns în Norvegia, parcurgând distanțe mari peste Groenlanda și Islanda.
  • Oamenii de știință din Norvegia au detectat creșterea fumului utilizând instrumente sensibile și au confirmat originea acestuia cu ajutorul modelelor de prognoză.
  • Deși fumul nu va avea un impact semnificativ asupra sănătății oamenilor din Norvegia, acesta contribuie la întunecarea suprafeței de zăpadă și gheață din regiunea Arctică.

Fumul generat de sutele de incendii care ard în Canada a ajuns în Norvegia, după ce s-a întins dincolo de Groenlanda și Islanda, potrivit oamenilor de știință de la Institutul de Cercetare a Climei și Mediului din Norvegia (NILU). Aceștia au utilizat instrumente extrem de sensibile pentru a detecta creșterea fumului și modele de prognoză pentru a confirma originea acestuia, relatează CNN. Deși nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra sănătății oamenilor din Norvegia, este posibil ca unele persoane să simtă mirosul sau să observe fumul sub forma unei cețe ușoare.

Nu este neobișnuit ca fumul produs de incendiile de vegetație să parcurgă distanțe mari. De exemplu, în 2020, fumul generat de incendiile record din California a fost detectat în Svalbard, un arhipelag norvegian situat adânc în interiorul Cercului Arctic. Deși nu este de așteptat ca nivelurile diluate de funingine aduse de fumul canadienilor să aibă un impact direct asupra topirii Arcticii, ele contribuie la întunecarea suprafeței de zăpadă și gheață, ceea ce accelerează procesul de încălzire în regiune. Arctica se încălzește deja de aproximativ patru ori mai repede decât restul lumii, având consecințe globale, inclusiv influențarea evenimentelor meteorologice extreme.

În contextul intensificării crizei climatice, se așteaptă ca sezoanele de incendii sălbatice să devină mai severe, pe măsură ce secetele și căldura devin mai frecvente și mai intense. Prin urmare, este posibil ca incendiile de la latitudini înalte să se intensifice în viitor, ceea ce ar duce la depunerea mai multei funingini și ar amplifica efectele asupra climei.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?

În timp ce fumul din Canada ajunge în Europa, inclusiv în Norvegia, este puțin probabil ca oamenii să poată mirosi sau să observe fumul în mod direct. Cu toate acestea, aceste evenimente sunt un alt avertisment cu privire la impactul global al incendiilor de vegetație și la necesitatea abordării urgente a crizei climatice.

Citește și: