• Icebergul A23a are o grosime de 280 de metri și o greutate de aproape 100 de miliarde de tone.
  • Icebergul a fost măsurat îndeaproape cu o navă spațială care are la bord un altimetru radar.
  • A23a a pierdut treptat din masă pentru ca în cele din urmă să înceapă să se miște în 2020.

„A23a” – asta este denumirea oficială a celui mai mare iceberg din lume. Acum, oamenii de știință au definit exact și dimensiunea acestuia: o grosime medie de 280 de metri și o greutate de aproape o mie de miliarde de tone.

Icebergul, care s-a desprins de pe coasta Antarcticii în 1986, este pe cale să plutească în derivă dincolo de Continentul Alb, Antarctica. Cercetătorii spun că a ajuns într-un punct critic al călătoriei sale, iar următoarele câteva săptămâni vor decide probabil traiectoria sa viitoare prin Oceanul Sudic.

A fost măsurat îndeaproape cu o navă spațială veterană care are la bord un alTimetru radar capabil să detecteze cât de mult din volumul unui aisberg se află deasupra liniei de plutire. Utilizând informații despre densitatea gheții, este apoi posibil să se determine cât de mult trebuie să fie scufundat.
A23a a pierdut treptat din masă pentru ca în cele din urmă să se eliberze și să îneacpă să se miște la final de 2020.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

A23a a ajuns acum la vârful Peninsulei Antarctice, unde există o convergență a diferitelor fluxuri de apă cu mișcare rapidă care se rotesc în sensul acelor de ceasornic în jurul continentului. Modul în care va interacționa cu acestea și cu vânturile de vest care domină în această parte a lumii va determina direcția în care se va îndrepta mastodontul.

Dar se așteaptă ca acesta să urmeze o traiectorie numită „aleea icebergului”, care indică direcția teritoriului britanic de peste mări Georgia de Sud.

Citește și