• Pentru prima dată, încălzirea globală a depășit 1,5 grade Celsius pe parcursul unui an întreg, potrivit serviciului climatic al UE.
  • În 2015, liderii mondiali au promis că vor încerca să limiteze creșterea temperaturii pe termen lung la 1,5°C.
  • Ianuarie 2024 a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată în lume, potrivit oamenilor de știință din UE.

Planeta se încălzește din ce în ce mai repede. Pentru prima dată, încălzirea globală a depășit 1,5 grade Celsius pe parcursul unui an întreg, potrivit serviciului climatic al UE.

În 2015, liderii mondiali au promis că vor încerca să limiteze creșterea temperaturii pe termen lung la 1,5°C, ceea ce este considerat esențial pentru a evita consecințele negative asupra mediului.

Această creștere nu încalcă acel „acord de la Paris” istoric, dar aduce lumea mai aproape de acest obiectiv pe termen lung.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Potrivit oamenilor de știință, măsurile urgente de reducere a emisiilor de carbon pot încetini încălzirea.

„Depășirea [a unei medii anuale de încălzire de 1,5°C] este semnificativă”, spune profesorul Liz Bentley, director executiv al Royal Meteorological Society.

„Este un alt pas în direcția greșită. Dar știm ce trebuie să facem”.

Limitarea încălzirii pe termen lung la 1,5°C peste nivelurile „preindustriale” – înainte ca oamenii să înceapă să ardă cantități mari de combustibili fosili – a devenit un simbol cheie al eforturilor internaționale de combatere a schimbărilor climatice.

Un raport de referință al ONU din 2018 a afirmat că riscurile generate de schimbările climatice – cum ar fi valurile de căldură intense, creșterea nivelului mării și dispariția faunei sălbatice – sunt mult mai mari la o încălzire de 2°C decât la 1,5°C.

Ianuarie a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată în lume, potrivit oamenilor de știință din UE

Ianuarie 2024 este acum cea mai călduroasă lună ianuarie înregistrată vreodată, continuând seria de temperaturi foarte ridicate alimentate de schimbările climatice, a anunțat joi Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al Uniunii Europene.

Ianuarie 2024 a depășit cea mai călduroasă lună ianuarie de până acum, ianuarie 2020, arată registrele C3S care datează din 1950, scrie Reuters.

Anul 2023 a fost cel mai cald an al planetei în înregistrările globale care merg până în 1850, în condițiile în care schimbările climatice cauzate de om și fenomenul meteorologic El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific, au dus la creșterea temperaturilor.

Citește și