• Recordurile au fost doborâte în 72 din cele 97 de zone din Marea Britanie din care se colectează date despre temperatură.
  • Vestul Marii Britanii a fost adesea mai cald decât estul.
  • Este, oficial, cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată în Marea Britanie”, a declarat Mark McCarthy, managerul departamentului de științe climatice al Met Office.

Marea Britanie a avut cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată, a confirmat Met Office. Temperatura medie lunară de 15,8C a depășit cu 0,9C cea mai ridicată temperatură medie anterioară a lunii iunie, înregistrată în 1940 și 1976, informează BBC.

Schimbările climatice au făcut ca șansele de depășire a recordului comun anterior să fie de cel puțin două ori mai probabile, au mai spus oamenii de știință. Recordurile au fost doborâte în 72 din cele 97 de zone din Marea Britanie din care se colectează date despre temperatură.

Pe lângă recordul general al lunii iunie în Marea Britanie, Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord au înregistrat fiecare cea mai caldă lună iunie de când Met Office a început să colecteze date în 1884. Este, oficial, cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată în Marea Britanie, atât pentru temperatura medie, cât și pentru media temperaturilor maxime și minime”, a declarat Mark McCarthy, managerul departamentului de științe climatice al Met Office.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

O creștere de 0,9C poate părea o cantitate uriașă, dar este cu adevărat semnificativă, deoarece a dus la creșterea temperaturii medii diurne și nocturne pentru întreaga Marea Britanie”, a declarat pentru BBC News Paul Davies, meteorolog-șef al Met Office și cercetător principal în domeniul extremelor climatice. Acest lucru este semnificativ într-o climă care se încălzește și din cauza impactului consecvent asupra societății”, a adăugat el.

El a mai spus că, deși Marea Britanie a înregistrat vara trecută o temperatură punctuală mai mare de 40,3C, diferența de luna trecută a fost căldura susținută atât ziua, cât și noaptea. Vestul Marii Britanii a fost adesea mai cald decât estul, care a avut niveluri crescute de nori care au suprimat temperaturile din timpul zilei, a precizat Met Office.

Citește și