• Recordurile mondiale de temperatură au fost doborâte pentru a doua zi consecutiv.
  • Experții au lansat un avertisment că cele mai călduroase zile din acest an sunt încă pe cale să vină – și, odată cu ele, cele mai călduroase zile înregistrate vreodată.
  • În Africa de Nord s-au înregistrat temperaturi de aproape 50C, iar în Orientul Mijlociu mii de oameni au îndurat o căldură neobișnuit de caniculară în timp ce făceau pelerinajul religios hajj în Arabia Saudită.

Recordurile mondiale de temperatură au fost doborâte pentru a doua zi consecutiv, potrivit datelor, în timp ce experții au lansat un avertisment că cele mai călduroase zile din acest an sunt încă pe cale să vină – și, odată cu ele, cele mai călduroase zile înregistrate vreodată, scrie The Gurdian.

Temperatura medie a aerului la nivel global a fost de 17,18°C marți, potrivit datelor colectate de Centrele Naționale de Prognoză a Mediului (NCEP) din SUA, depășind recordul de 17,01°C atins luni.

Până la începutul acestei săptămâni, cea mai călduroasă zi înregistrată a fost în 2016, în timpul ultimului eveniment meteorologic global El Niño, când temperatura medie globală a atins 16,92C.

Recomandări

CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
JAPONIA PREZINTĂ TEHNOLOGIA 6G
MET GALA 2024
IOHANNIS SE ÎNTÂLNEȘTE CU BIDEN
GATES ÎȘI VINDE IAHTURIURILE
CUM ARATĂ UK LA UN AN DE LA ÎNCORONARE?

Marți, Organizația Meteorologică Mondială, organismul meteo al ONU, a confirmat că El Niño a revenit. Experții au prezis că, în combinație cu căldura crescută cauzată de încălzirea globală antropogenă, va duce la noi recorduri de temperatură.

,,El Niño nu a atins încă apogeul, iar vara este încă în plină desfășurare în emisfera nordică, așa că nu ar fi surprinzător dacă recordul ar fi doborât din nou în zilele sau săptămânile următoare” , a declarat Dr. Paulo Ceppi, profesor de științe climatice la Institutul Grantham, Imperial College London.

Dr. Karsten Haustein, cercetător în domeniul radiațiilor atmosferice la Universitatea din Leipzig, a declarat: ,,În zilele următoare se va înregistra probabil o mică scădere, dar, deoarece maximul anual al temperaturii globale este la sfârșitul lunii iulie, este probabil ca mai multe zile să fie mai calde decât ieri (având în vedere că El Niño este acum destul de mult în plină desfășurare) …

Marți bate recordul de luni și devine cea mai caldă zi din istorie

,,Sunt șanse ca luna iulie să fie cea mai caldă din toate timpurile și, odată cu ea, cea mai caldă lună din toate timpurile … din toate timpurile însemnând de la Eemian, adică, într-adevăr, de acum aproximativ 120.000 de ani. „

Temperatura medie record a fost raportată de serviciul Climate Reanalyzer, găzduit de Institutul pentru Schimbări Climatice al Universității din Maine. Acesta utilizează date de la sistemul de prognoză climatică al NCEP pentru a furniza o serie cronologică a temperaturii medii zilnice a aerului la doi metri, pe baza citirilor de la suprafață, a observațiilor din baloane aeriene și din satelit.

Diverse părți ale lumii s-au confruntat cu valuri de căldură. Luni, Met Office a declarat că Marea Britanie a avut cea mai călduroasă lună iunie din istorie. Sudul Statelor Unite a fost sufocat sub un dom de căldură intensă în ultimele săptămâni, inclusiv în timpul sărbătorii naționale de 4 iulie, marți. În unele părți ale Chinei, a continuat un val de căldură de durată, cu temperaturi de peste 35C.

În Africa de Nord s-au înregistrat temperaturi de aproape 50C, iar în Orientul Mijlociu mii de oameni au îndurat o căldură neobișnuit de caniculară în timp ce făceau pelerinajul religios hajj în Arabia Saudită.

Chiar și în Antarctica, unde în prezent este iarnă, s-au înregistrat temperaturi anormal de ridicate. Baza de cercetare ucraineană Vernadsky, aflată în Insulele Argentina de pe vastul continent înghețat, a depășit recent recordul de temperatură din luna iulie cu o temperatură de 8,7C.

,,Temperaturile care au creat aceste zile de record corespund exact așteptărilor în condițiile schimbărilor climatice cauzate de om „, a declarat Ilan Kelman, profesor de dezastre și sănătate la Institutul pentru reducerea riscurilor și dezastrelor de la University College London.

,,Pe măsură ce temperaturile în creștere determină înrăutățirea valurilor de căldură, inclusiv a umidității teribile, ne așteptăm să vedem creșteri substanțiale ale deceselor aferente. Mulți oameni nu își pot permite răcirea în interior, iar unii trebuie să fie afară pentru a munci. Căldura-umiditatea devine atunci ucigașul tăcut, deoarece adesea nu ne dăm seama cât de mulți oameni se află în dificultate letală, mai ales când nu se răcește noaptea. „

Citește și

Threads: 5 milioane de subscriberi într-o singură zi. Ce spune Musk despre noua aplicație a lui Zuckerberg

Ion Cristoiu: Hei-rupismul Luptei împotriva Fascismului

LIVE UPDATE. Ziua 498 de război în Ucraina. Contraofensiva armatei sale a „încetinit”, susţine Volodimir Zelenski