• Luni, 3 iulie, a fost cea mai călduroasă zi înregistrată la nivel global.
  • Temperatura medie globală a atins 17,01 C, depășind recordul din august 2016 de 16,92 C.
  • În China, un val de căldură a continuat cu temperaturi de peste 35C.

Luni a fost cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată la nivel global, potrivit datelor de la Centrele Naționale pentru Predicția Mediului din SUA. Temperatura medie globală a atins 17,01 C, depășind recordul din august 2016 de 16,92 C, pe măsură ce valurile de căldură au sfârâit în întreaga lume. În China, un val de căldură durabil a continuat cu temperaturi de peste 35C. Africa de Nord a înregistrat temperaturi aproape de 50C, informează Al Jazeera.

Organizația Meteorologică Mondială a ONU a anunțat formarea unui nou fenomen El Niño, oficialii avertizând că pregătirea pentru fenomene meteorologice extreme este vitală pentru a salva vieți și mijloace de trai. Ultimul fenomen El Niño major a fost în 2016. Noul El Niño vine pe lângă creșterea încălzirii globale determinate de emisiile de carbon cauzate de om, un efect pe care OMM l-a numit „dublu zgomot”. Acest lucru poate cauza vreme extremă, iar recordurile de temperatură sunt deja doborâte pe uscat și pe mare pe tot globul.

Chiar și Antarctica, în prezent în iarnă, a înregistrat temperaturi anormal de ridicate. Baza de Cercetare Vernadsky din Insulele Argentinei de pe continentul alb a doborât recent recordul de temperatură din iulie, cu 8,7 C.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
DEZASTRU ÎN BRAZILIA DIN CAUZA PLOILOR

„Acesta nu este o piatră de hotar pe care ar trebui să-l sărbătorim”, a spus specialistul în climă Friederike Otto de la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice și Mediu de la Imperial College London. „Este o condamnare la moarte pentru oameni și ecosisteme.”

Oamenii de știință au spus că schimbările climatice combinate cu El Nino sunt cauza acestor temperaturi. „Din păcate, promite să fie doar primul dintr-o serie de noi recorduri stabilite în acest an deoarece emisiile în creștere de dioxid de carbon și gaze cu efect de seră, împreună cu un eveniment în creștere El Nino, împing temperaturile la noi maxime”, a spus Zeke Hausfather, om de știință de la Berkeley Earth.

Citește și