Vietnamul înregistrează cea mai ridicată temperatură din istoria țării, de 44,1°C. Ce spun experții despre schimbările climatice

Vietnamul a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istoria țării, puțin peste 44,1°C, experții prezicând că aceasta va fi depășită în curând din cauza schimbărilor climatice. Recordul a fost stabilit în provincia nordică Thanh Hoa, unde oficialii au avertizat populația să rămână în casă în cele mai fierbinți momente ale zilei, scrie BBC.

Alte țări din regiune s-au confruntat, de asemenea, cu o vreme extrem de caldă. Thailanda a raportat o temperatură record de 44,6C în provincia Mak din vestul țării. Între timp, presa din Myanmar a raportat că într-un oraș din estul țării s-a înregistrat 43,8C, cea mai ridicată temperatură din ultimul deceniu. Ambele țări se confruntă cu o perioadă caldă înainte de sezonul musonic, dar intensitatea căldurii a depășit recordurile anterioare.

La Hanoi, expertul în schimbări climatice Nguyen Ngoc Huy a declarat pentru AFP că noul record din Vietnam este „îngrijorător”, având în vedere „contextul schimbărilor climatice și al încălzirii globale”. „Cred că acest record se va repeta de multe ori”, a spus el. „Confirmă faptul că modelele climatice extreme se dovedesc a fi adevărate”.

Temperaturile cresc în toată lumea

Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1C de la începutul erei industriale, iar temperaturile vor continua să crească dacă guvernele nu reduc drastic emisiile. În orașul Danang, din centrul Vietnamului, fermierul Nguyen Thi Lan a declarat pentru AFP că căldura îi obligă pe muncitori să înceapă mai devreme ca niciodată și să termine la ora 10:00.

Precedentul record de temperatură din Vietnam, de 43,4 grade Celsius, a fost stabilit în provincia centrală Ha Tinh în urmă cu patru ani. Mai la vest, capitala Bangladeshului, Dhaka, a înregistrat cea mai ridicată temperatură din anii 1960, în timp ce autoritățile indiene au declarat că unele părți ale țării se confruntă cu temperaturi cu trei sau patru grade peste cele normale.

În aprilie, Spania a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie pentru luna respectivă, atingând 38,8C pe aeroportul din Cordoba, în sudul țării. În luna martie, climatologii au declarat că este posibil să nu se atingă un obiectiv cheie privind temperatura globală.

Guvernele au convenit anterior să acționeze pentru a evita creșterea temperaturii globale cu peste 1,5C. Dar lumea s-a încălzit deja cu 1,1°C, iar acum experții spun că este posibil să se depășească 1,5°C în anii 2030. În raportul său, Grupul interguvernamental al ONU privind schimbările climatice a declarat că „fiecare creștere a încălzirii globale va intensifica pericole multiple și simultane” .

Citește și

Exit mobile version