• A început vaccinarea cadrelor medicale din România
  • Primii vaccinați vor fi medicii și asistenții din cele 10 spitale de boli infecțioase din țară
  • Cadrele medicale se pot răzgândi înainte de momentul imunizării
  • Persoanele vaccinate vor semna un acord
  • Datele de identitate vor fi introduse într-un soft informatic instalat de STS
  • După imunizare, persoanele vaccinate rămân 15 minute sub supraveghere medicală
  • Mihaela Anghel este prima persoană vaccinată la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”
  • 960 de cadre medicale au primit vaccinul în prima zi

UPDATE 19:10. Prima zi de vaccinare s-a încheiat

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea anunță că 960 de cadre medicale au fost vaccinate în prima zi în România.

„Astăzi, 27 decembrie ac, a început campania de vaccinare în România. Debutul campaniei a fost marcat în această dimineață la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ din capitală. Prima persoană vaccinată a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat
primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Acțiunile au continuat și la nivel național, iar în acest moment (27 decembrie, ora 18.00), numărul total de cadre medicale din cele 10 spitale cărora li s-a administrat deja prima doză de vaccinuri este de 960. Persoanele vaccinate nu au înregistrat efecte adverse.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Vaccinarea personalului medical din cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cuCOVID-19, din prima tranșă de vaccinuri livrate în data de 25 decembrie, continuă luni (28 decembrie) și marți (29 decembrie)”, se arată într-un comunicat de presă.

UPDATE 13.45 Șefa Secției Boli Infecțioase de la SJU, prima persoană vaccinată în Suceava

Șefa Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență, medicul Monica Terteliu, a fost prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 din Suceava.

Ea se află de zece luni în prima linie împotriva noului coronavirus.

UPDATE 12.50 120 de cadre medicale vor fi vaccinate duminică la Baia Mare

În Baia Mare s-au primit 213 doze de vaccin din această primă tranșă, conform Consiliului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș. Primul centru amenajat în Maramureș este la Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare unde pot fi vaccinate, în interval de 12 ore, 120 de cadre medicale.

Primii beneficiar ai vaccinului sunt medicii, asistentele și personalul auxiliar din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie “Dr. Nicolae Rușdea” din Baia Mare, spital-suport cu Secție de Anestezie Terapie Intensivă pentru pacienții infectați cu COVID-19.

UPDATE 12.20 Sandra Alexiu: Au fost și multe cadre medicale sceptice înainte de a primi informațiile despre autorizare

Dr. Sandra Alexiu este președinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, dar și membru al Grupului de vaccinologie al Societății Naționale de Medicină de Familie.

Sandra Alexiu: „Imaginile pe care le-am văzut astăzi reprezintă un moment istoric. Sunt foarte fericită că trăiesc momentul ăsta. Progresele pe care le-a făcut omenirea în acest an sunt nemaivăzute.”

„Mă voi vaccina atunci când îmi va veni rândul. (…) Vaccinurile de acum sunt făcute în centre speciale pentru că trebuie asigurate condițiile speciale de transport și stocare. Din momentul în care vom avea și alte tipuri de vaccin, care sunt în categoria obișnuită, cu care noi lucrăm în fiecare zi la cabinte, probabil că se va putea folosi acel tip de vaccin în vaccinarea de masă.”

„Mulți pacienți ne-au întrebat despre acest vaccin, o parte dintre ei au fost sceptici, au fost și multe dintre cadrele medicale înanite de a primi informațiile despre autorizare. Pacienții fiecărui medic de familie țin foarte mult la părerea acestuia. (…) Exemplul personal contează.”

UPDATE 12.15 Adrian Marinescu: Trebuie să punem în balanță ce pierdem dacă nu ne vaccinăm și ce înseamnă un vaccin cu puține reacții adverse

Adrian Marinescu este printre primele cadre medicale care s-au imunizat. Medicul a mărturisit ce înseamnă acest lucru pentru el: „E o normalitate pe care o așteptam de ceva vreme, de când știam că va fi obținut vaccinul. Faptul că se întâmplă în toată Europa e un mesaj clar, că într-un viitor apropiat vom vedea. Sper să avem o imunizare cât se poate de bună“.

„În condițiile în care ne vom dori toți să ne vaccinăm, atunci când vom avea 70-80% procent de imunizare în rândul populației, se va vedea acest efect. Nu ne vom mai îmbolnăvi sau vom face forme ușoare. Va fi presiune mai mică pe sectorul medical. Lucrurile vor merge pas cu pas. Probabil că din vara vom avea acest echilibru“.

Mesajul lui Marinescu pentru românii care nu s-au hotărât dacă să se vaccineze sau nu: „Trebuie să punem în balanță ce pierdem dacă nu ne vaccinăm și ce înseamnă un vaccin cu puține reacții adverse. Să ne gândim ce înseamnă pentru vulnerabili, chiar dacă noi nu suntem aceia. Cred că trebuie să ne uităm la sursele valide, cu dovezi științifice“.

UPDATE 11.20 Adrian Streinu-Cercel: Vaccinul este superb din punctul de vedere al modului în care a fost conceput

Adrian Streinu-Cercel este printre primii medici vaccinați.

Adrian Streinu-Cercel: „Fiecare care vine aici dorește să se vaccineze, e vorba de dorința de a se vaccina, nu e vorba că-l împinge cineva de la spate.”

„Vaccinul este superb din punctul de vedere al modului în care a fost conceput. Sunt practic niște grămăjoare mici de grăsime și în interiorul acestor grămăjoare este pusă o moleculă de ARN, care induce în organismul nostru producerea acelei molecule de vârf – spike – pe urmă celelalte celule vin și fac treaba și fac anticorpul necesar, ca atunci când vine virusul să fie inactivat de la poarta de intrare. Ceea ce este nemaipomenit.”

UPDATE 11.00 A început vaccinarea și la Timișoara

Primii imunizați sunt medicul Ciprian Gândacu, de la ATI, și Teodora Moisil, șefa campaniei de vaccinare de la nivelul spitalului.

UPDATE 10.30 La Iaşi, primul care s-a vaccinat a fost Florin Roşu

La Iaşi, primul care s-a vaccinat a fost Florin Roşu, managerul spitalului de Boli Infecţioase, fost şef al secţiei de ATI al unităţii medicale.

Florin Roşu are 40 de ani şi dublă specializare în boli infecţioase şi ATI. 

Florin Roșu: „În momentul de faţă  ştiu că într-adevăr putem să vedem luminiţa de la capătul tunelului. Sunt sigur că a doua doză de vaccin va ajunge la timp şi totodată pozitivismul care mă caracterizează mă face să fiu convins că nu vor fi reacţii adverse.“

UPDATE 9.45 Valeriu Gheorghiță: „România este pregătită din punct de vedere logistic”

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, spune că „România este pregătită din punct de vedere logistic”.

Gheorghiță a anunțat că a doua tranșă de vaccin va sosi în România pe 28 decembrie, iar distribuirea către cele 370 de centre regionale va începe din data de 29 decembrie.

UPDATE 9.30 Mihaela Anghel: „Nu a durut absolut deloc, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut

Asistenta a mărturisit că se simte privilegiată pentru că a fost prima persoană din România vaccinată: „Am fost privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din această țară. Nu am întrebat nici măcar o secundă de ce am fost eu aleasă, pur și simplu am spus da și am ajuns aici“.

Nu a durut absolut deloc, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut“, a spus Mihaela Anghel, care a recomandat românilor „să deschidă bine ochii și să se vaccineze pentru a scăpa de această greutate“.

UPDATE 9.05 Mihaela Anghel a fost vaccinată

Mihaela Anghel este prima persoană din România care a primit vaccinul anti-Covid-19. Ea este asistentă medicală generalistă și membră a echipei medicale care, pe 27 februarie, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul Sars-CoV-2

UPDATE 9.00 A început campania de vaccinare

Duminică, la ora 9.00, a început campania națională de vaccinare împotriva coronavirusului.

Campania de vaccinarea începe în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19.

La Cluj-Napoca, la Spitalul de Boli Infecțioase, primii cinci imunizați sunt dr. Violeta Briciu, director medical, dr. Vasile Morar, medic șef radiologie, dr. Mirela Flonta, medic șef Laborator analize medicale, dr. Iulia Trifu, medic specialist radiologie și Ioan Mureșan, manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. Se vor vaccina șase persoane pe oră, la interval de 10 minute, iar programul de vaccinare este de 12 ore pe zi.

UPDATE 8.30 Mihaela Anghel, prima persoană care va fi vaccinată la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”

„Prima persoană care va fi vaccinată la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” va fi Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul Sars-CoV-2“, potrivit unei postări de pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Evenimentul de vaccinare va începe duminică, 27 decembrie, la ora 9.00. Tot astăzi, acțiuni similare sunt organizate și în celelalte nouă spitale.

UPDATE 8.20 Distribuția vaccinurilor pentru fiecare spital

Potrivit datelor furnizate de Comitetul național de coordonare a activităților privind vacccinarea împotriva COVID-19, vaccinul a fost distribuit astfel:

  1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 100 de doze
  2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ – 600 de doze
  3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ – 530 de doze
  4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca – 375 doze
  5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța – 170 doze
  6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova- 90 doze
  7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 260 doze
  8. Maramureș – Baia Mare- Spitalul de Urgență – 210 doze
  9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava – 250 doze
  10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara – 450 doze.

UPDATE 8.00 Vaccinul a ajuns mai devreme în mai multe orașe din țară

Vaccinul a ajuns mult mai devreme la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș și la spitalul din Constanța. La Constanța a ajuns în jur de ora 6.00, deși era anunțat pentrru ora 8:30 – 9:00. Autoritățile au spus că serul a fost trimis mai devreme din cauza condițiilor meteo.

Și la Victor Babeș au venit deja dozele de vaccin.

La Craiova, vaccinul a ajuns de la ora 6, deși ieri s-a anunțat între 7:30 și 8:00.

Știrea inițială

Poate ți se pare că la noi informațiile sunt date cu pipeta. Că nici azi nu știm exact de ce depinde numărul de testări. Și e greu să vezi câte, unde se fac.

Iată situația din Japonia: La ei poți să vezi exact, în timp real, câți japonezi au luat coronavirus și unde, în ce oraș, regiune.

La ora asta știm că pe toată planeta, peste 3,8 milioane de oameni s-au imunizat deja împotriva COVID. Cei mai mulți vaccinați sunt în Statele Unite și China, câte 1 milion. Urmează Marea Britanie cu 800 de mii de vaccinați și Rusia cu 700 de mii.

Noi însă nu tragem nădejde că vom afla la fel de repede câți se vaccinează și unde. Până la această oră un singur județ din țară a dat date clare și complete.

Știi că am primit de la Comisia Europeană 10 mii de doze. Dar, azi pleacă spre țară 3 mii.

Din cele zece mii de doze pe care le-am primit, teoretic, am putea vaccina în jur de 5.000 de oameni. Numai că azi la spitalele din țară ajung numai 3.000 de doze la spitalele din prima linie, pentru cadrele sanitare. Diferența va rămâne la Cantacuzino. Dacă punem la socoteală și rapelul, înseamnă că aproape 4 mii de doze rămân de rezervă. Adică, pentru vaccinarea a 2 mii de oameni. Deci, e posibil să meargă și către alți beneficiari. Nu știm, așadar, cine va mai fi vaccinat cu serul abia primit.

Știm, totuși, că serul produs de Pfizer-BioNTech va ajunge în 10 spitale de boli infecțioase din țară, unde sunt tratați pacienți bolnavi de COVID.

Au spitalele tot ce le trebuie pentru acest moment?

Reprezentanții spitalelor spun că s-au pregătit din timp astfel încât totul să se desfășoare fără probleme. Sunt, însă, emoții. La Constanța, medicii au exersat astăzi momentul vaccinării pentru ca nu cumva să se încurce mâine în proceduri.

Care sunt procedurile?

În spitale ajung exact dozele care pot fi administrate în termen de cinci zile. Au fost create circuite speciale. Persoanele care urmează să fie imunizate intră în sala de vaccinare pe o ușă, ies pe alta. După vaccinare, fiecare persoană va sta 15 minute într-un salon special amenajat, sub supraveghere medicală, pentru a vedea dacă apar sau nu reacții adverse.

Ce se întâmplă dacă se răzgândește cineva?

Au fost făcute deja liste cu medicii și asistenții care vor să se vaccineze. Dar, înainte de imunizare, ei se pot răzgândi. De aceea, fiecare persoană va semna, înainte, un consimțământ de vaccinare. Apoi, toate datele de identitate ale acestei persoane vor fi introduse într-un soft informatic instalat de STS. După imunizare, fiecare persoană primește un certificat de vaccinare. Practic, este dovada că i-a fost administrată doza de vaccin. Să știi că în fiecare spital există un coordonator al campaniei de vaccinare. Iar două persoane se ocupă de introducerea datelor în acest program informatic.

Medicii și asistenții din fiecare spital vor administra vaccinul. La fel ca la campaniile de vaccinare antigripală. La Spitalul de Boli Infecțioase Craiova, medicii și asistenții vor fi vaccinați de o echipă de epidemiologi din cadrul spitalului. Aceștia vor vaccina între 20-30 de persoane, zilnic.