- Un incendiu a izbucnit la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț
- 10 pacienți care erau intubați pe secția ATI, ei fiind diagnosticați cu COVID-19, au murit
- Dr. Adrian Marinescu: Era clar că orice sursă de flacără avea un risc foarte mare de explozie
Un incendiu a izbucnit, sâmbătă, la Secție ATI din incinta spitalului județean din Piatra Neamț. 10 persoane au decedat, iar alte 7 au fost salvate și trasnportate la Spitalul Județean Iași. Cauza incendiului nu a fost încă indentificată.
Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balș: „Când vorbim de secţiile de Terapie Intensivă care se ocupă de pacienţii cu infecţii SARS-CoV-2, lucrurile sunt mai mult decât complicate. Se lucrează la capacitate maximă, medicii tratează pacienţi cu forme critice, cu o evoluţie imprevizibilă. Trebuie să fie îmbrăcaţi în costume speciale, stau intervale lungi de timp îmbrăcaţi în acest fel, este foarte complicată situaţia.”
Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balș: „Sunt câteva săptămâni bune, asta nu înseamnă că la începutul pandemiei nu erau pacienţi. Încă din februarie lucrurile au evoluat în dinamică. Undeva din luna martie şi mai ales aprilie Terapiile Intensive au lucrat mai mult decât intens. Ce se întâmplă în ultimele săptămâni însă e mai mult de atât. Am ajuns în punctul în care să nu existe un loc liber zile în şir e clar că e o situaţie complicată şi nu numai la Matei Balş, asta se întâmplă cu toate terapiile intensive care se ocupă de COVID-19.”
Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balș: „Întotdeauna au fost şi înainte de pandemie de Terapie Intensivă erau folosite aceste instalaţii de oxigen. Era clar că orice sursă de flacără avea un risc foarte mare de explozie. De asemenea suprasolicitarea în condiţii de pandemie pentru aceste instalaţii de oxigen apare foarte frecvent. Ele nu au fost calibrate pentru debite atât de mari, iar în infecţia cu SARS-CoV-2 pacientul are un necesar foarte mare de oxigen. Asta se întâmplă în Terapie Intensivă, dar acest risc există şi pe secţiile normale. Din păcate cei mai mulţi pacienţi internaţi sunt cu forme severe şi au nevoie de oxigen.”
Medicul Adrian Marinescu atrage atenția asupra faptului că instalațiile de oxigen trebuie supravegheate în permanență.
Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balș: „Există soluţii, aceste instalaţii trebuie supravegheate în permanenţă, trebuie urmărite din punct de vedere tehnic, trebuie calibrate în aşa fel încât să nu funcţioneze la o capacitate maximă. Asta inseamnă că de multe ori trebuie făcute şi intervenţii astfel încât să se potrivească pentru necesarul din pandemie. Noi la institutul Matei Balş asta am făcut.”
Adrian Marinescu, medic la Institutul Matei Balș: „Există şi o firmă care se ocupă de asta, dar şi institutul monitorizează aceste lucruri la intervale clare de timp. Există o acreditare care presupune printre alte puncte şi acest aspect, deci lucrurile sunt atent monitorizate, pentru că instalaţiile de oxigen reprezintă un risc mare de a duce la o explozie, lucrul acesta este bine ştiut.”