• Întrebat dacă în cazul celor trei cazuri există o legătură, ministrul Sănătăţii a spus că nu vrea să facă astfel de speculaţii.
  • Medicii români au diagnosticat miercuri încă un bărbat cu variola maimuţei. 
  • Alexandru Rafila susţine că vaccinurile împotriva variolei s-au scos din utilizare în 1979, atunci a fost eradicată variola.

Ministrul Sănătăţii a declarat miercuri că, în acest moment, Comisia Europeană are discuţii cu un producător pentru achiziţia unor doze de vaccin împotriva variolei. Alexandru Rafila susţine că vaccinurile împotriva variolei s-au scos din utilizare în 1979, atunci a fost eradicată variola, dar spune că la nivel global există foarte mici cantităţi de vaccin care de obicei sunt păstrate pentru profesionişti din sănătate care lucrează cu agenţi înalt patogeni din această categorie.

El a anunţat că CE are discuţii cu un producător pentru achiziţia de doze de vaccin.

Comisia Europeană are discuţii cu un producător, în momentul de faţă, pentru achiziţia unei cantităţi limitate, în jur de 100.000 de doze, care va fi repartizată statelor membre, proporţional cu populaţia, cu precizarea că se administrează două doze de vaccin pentru o schemă completă de vaccinare, dar doar la persoanele care sunt contacţi sau în primele zile de evoluţie a bolii la persoana infectată”, a declarat Rafila.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Acesta a fost întrebat când va primi România primele doze de vaccin împotriva variolei.

„Vom avea exact în acelaşi moment în care vor avea şi celelalte ţări din UE, pentru că discuţiile nu sunt făcute de România, sunt făcute pentru ţara noastră şi pentru celelalte ţări membre de către CE”, a răspuns ministrul Sănătăţii.

Este vorba de un comportament la risc, comportamentul la risc poate fi deopotrivă înregistrat şi la bărbaţi, şi la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată. Lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu îşi ia nişte măsuri de precauţie şi recomandarea este, cel puţin din punctul de vedere al relaţiilor intime, să se evite relaţiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute şi dacă există o expunere cu o persoană care prezintă leziuni, atunci este bine să se adreseze unui servicicu de boli infecţioase”, a spus Alexandru Rafila.