- Alimentele ultraprocesate sunt direct legate de 32 de efecte nocive pentru sănătate.
- Persoanele mai tinere, mai sărace sau care provin din zone defavorizate, au o dietă care cuprinde până la 80% UPF.
- În Regatul Unit și în SUA, mai mult de jumătate din dieta medie constă acum în alimente ultraprocesate.
Alimentele ultraprocesate (UPF) sunt direct legate de 32 de efecte nocive pentru sănătate, inclusiv un risc mai mare de boli de inimă, cancer, diabet de tip 2, sănătate mintală negativă și deces prematur, scrie The Guardian.
Advertisment
Constatările vin pe fondul creșterii rapide a consumului global de UPF, cum ar fi cerealele, batoanele proteice, băuturile carbogazoase, mâncărurile gata preparate și mâncarea rapidă.
În Regatul Unit și în SUA, mai mult de jumătate din dieta medie constă acum în alimente ultraprocesate. Pentru unii, în special pentru persoanele mai tinere, mai sărace sau care provin din zone defavorizate, o dietă care cuprinde până la 80% UPF este tipică.
Recomandări
Constatările publicate în BMJ sugerează că dietele bogate în UPF pot fi dăunătoare pentru multe elemente de sănătate. Rezultatele analizei care a implicat aproape 10 milioane de persoane au subliniat necesitatea unor măsuri pentru a viza și a reduce expunerea la UPF, au declarat cercetătorii.
Alimentele ultraprocesate, inclusiv produsele de patiserie și gustările ambalate, băuturile carbogazoase, cerealele zaharoase și mâncărurile gata preparate sunt supuse unor procese industriale multiple și conțin adesea coloranți, emulgatori, arome și alți aditivi. Aceste produse tind, de asemenea, să aibă un conținut ridicat de zahăr, grăsimi și/sau sare adăugate, dar sunt sărace în vitamine și fibre.
O expunere mai mare la UPF a fost asociată în mod constant cu un risc mai mare de 32 de rezultate adverse pentru sănătate, a relatat The BMJ.
Dovezile convingătoare au arătat că o expunere mai mare la UPF a fost asociată cu un risc cu aproximativ 50% mai mare de deces legat de bolile cardiovasculare, cu un risc cu 48 până la 53% mai mare de anxietate și de tulburări mentale comune și cu un risc cu 12% mai mare de diabet de tip 2.
Au existat, de asemenea, dovezi privind asocierile dintre UPF și astm, sănătatea gastrointestinală, unele tipuri de cancer și factorii de risc cardiometabolic, cum ar fi nivelul ridicat de grăsimi din sânge și nivelul scăzut de colesterol.
Dr. Chris van Tulleken, profesor asociat la University College London și unul dintre cei mai importanți experți UPF din lume, a declarat că rezultatele sunt „în întregime în concordanță” cu un „număr enorm de studii independente care stabilesc o legătură clară între o dietă bogată în UPF și multiple efecte dăunătoare pentru sănătate, inclusiv moartea timpurie”.
„Avem o bună înțelegere a mecanismelor prin care aceste alimente provoacă daune”, a adăugat el. „În parte, acest lucru se datorează profilului lor nutrițional slab – acestea sunt adesea bogate în grăsimi saturate, sare și zahăr liber.
Dar modul în care sunt procesate este, de asemenea, important – ele sunt proiectate și comercializate în moduri care conduc la un consum excesiv – de exemplu, ele sunt de obicei moi și dense din punct de vedere energetic și sunt comercializate agresiv, de obicei, către comunitățile defavorizate.”
Între timp, un studiu separat publicat în Lancet Public Health a sugerat că peste 9.000 de decese legate de bolile de inimă ar putea fi prevenite în Anglia în următoarele două decenii dacă toate restaurantele, fast-food-urile, cafenelele, pub-urile și restaurantele cu mâncare la pachet ar pune calorii în meniurile lor.
Citește și
- Putin se adresează națiunii în discursul său anual în Parlament
- FT: Strategiile rușilor au ajuns pe mâna americanilor
- Palat, la final de mandat: O investigație Recorder dezvăluie că Iohannis ar urma să stea în fosta vilă comunistă în care a locuit Gheorghe Gheorghiu Dej
Partenerii noștri