• Japonia este nevoită să arunce în Pacific apa radioactivă de la centrala nucleară Fukushima
  • Apa conține niveluri mari de Carbon-14 și alți radionuclizi
  • Autoritățile japoneze încă nu știu ce să facă cu apa

Apa contaminată de la centrala nucleară Fukushima, care ar putea fi aruncată în curând în mare, conține o substanță radioactivă care are potențialul de a deteriora ADN-ul uman. Avertismentul a venit din partea Greenpeace, relatează CNN.

Pentru a răci miezurile de combustibil de la centrala nucleară deteriorată de la Fukushima, operatorul a pompat zeci de mii de tone de apă de-a lungul anilor, dar acum, apa trebuie eliminată.

Grupul ecologist susține că cele 1,23 milioane de tone metrice de apă stocate în centrală conțin niveluri „periculoase” ale izotopului radioactiv Carbon-14 și alți radionuclizi „periculoși”. Despre acestea se spune că va avea „consecințe grave pe termen lung pentru oameni și mediu” dacă apa este eliberată în Oceanul Pacific.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Într-un raport publicat vineri, Greenpeace a spus că această apă „are potențialul de a deteriora ADN-ul uman”.

Autoritățile japoneze încă nu știu ce să facă cu apa. Acestea au indicat că singura soluție este să o elibereze în ocean – un plan care se confruntă cu opoziția militanților de mediu și a reprezentanților industriei de pescuit.

Teoretic, apa ar putea fi transportată într-o altă regiune sau transformată în ciment, ambele alternative vin cu propriile daune către mediu. Un expert în materiale nucleare, de la Universitatea Sheffield spune că „nu există o soluție bună pentru acest tip de material”.