• Japonia este nevoită să arunce în Pacific apa radioactivă de la centrala nucleară Fukushima
  • Apa conține niveluri mari de Carbon-14 și alți radionuclizi
  • Autoritățile japoneze încă nu știu ce să facă cu apa

Apa contaminată de la centrala nucleară Fukushima, care ar putea fi aruncată în curând în mare, conține o substanță radioactivă care are potențialul de a deteriora ADN-ul uman. Avertismentul a venit din partea Greenpeace, relatează CNN.

Pentru a răci miezurile de combustibil de la centrala nucleară deteriorată de la Fukushima, operatorul a pompat zeci de mii de tone de apă de-a lungul anilor, dar acum, apa trebuie eliminată.

Grupul ecologist susține că cele 1,23 milioane de tone metrice de apă stocate în centrală conțin niveluri „periculoase” ale izotopului radioactiv Carbon-14 și alți radionuclizi „periculoși”. Despre acestea se spune că va avea „consecințe grave pe termen lung pentru oameni și mediu” dacă apa este eliberată în Oceanul Pacific.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Într-un raport publicat vineri, Greenpeace a spus că această apă „are potențialul de a deteriora ADN-ul uman”.

Autoritățile japoneze încă nu știu ce să facă cu apa. Acestea au indicat că singura soluție este să o elibereze în ocean – un plan care se confruntă cu opoziția militanților de mediu și a reprezentanților industriei de pescuit.

Teoretic, apa ar putea fi transportată într-o altă regiune sau transformată în ciment, ambele alternative vin cu propriile daune către mediu. Un expert în materiale nucleare, de la Universitatea Sheffield spune că „nu există o soluție bună pentru acest tip de material”.