• Una din cinci persoane are o mutaţie care oferă rezistenţă superioară la temperaturile reci, spun cercetătorii suedezi.
  • Aproape 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume au toleranţă la frig.
  • Ca să nu simţi frigul, trebuie să îţi lipsească proteina α-actinin-3, care se găseşte în fibrele musculare, spun medicii geneticieni.

Te-ai întrebat vreodată de ce nu simte toată lumea frigul ca și tine, deși afară sunt temperaturi cu minus? Cercetătorii suedezi au analizat recent acest fenomen pe 32 de bărbaţi şi au observat că o proteină care se găseşte doar în fibrele cu contracţie rapidă, este absentă la 1 din 5 persoane. Practic este vorba de o mutaţie genetică, spune medicul genetician Andreea Cătană.

Andreea Cătană, medic primar genetică medicală: „Dar lumea trebuie să ştie că un defect genetic nu înseamnă întotdeauna ceva rău. Persoanele care sunt aşa-zis mai plinuţe şi care au mai mult ţesut adipos brun, care îl au şi mamiferele care hiberbează, au o capacitate de a se adapta mult mai bine la temperaturi joase pentru că acel tip de energie se eliberează treptat şi te ajută să faci o termoreglare eficientă la temperaturi scăzute.”

Cercetătorii cred că este posibil ca această mutaţie genetică să fi protejat de fapt oamenii moderni împotriva frigului în timp ce migrau din Africa cu peste 50.000 de ani în urmă. Aceștia au ajuns la concluzia că 20% dintre oameni au acest defect genetic, care îi ajuta de fapt să aibă toleranţă la frig.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT