• AstraZeneca începe să furnizeze vaccinuri împotriva COVID-19 pentru profit.
  • Compania renunță, după aproape doi ani de pandemie, să furnizeze vaccinul său către anumite țări fără scop lucrativ.

Gigantul farmaceutic AstraZeneca a semnat o serie de acorduri care presupun livrarea de vaccinuri din care ar urma să obțină profit. Compania se așteaptă să obțină un venit modest, primele livrări în acest sens urmând să aibă loc anul viitor, transmite BBC.

Până acum, compania afirma că va încerca să obțină profituri din vaccin doar atunci când COVID-19 nu va mai fi o pandemie. Directorul executiv Pascal Soriot a declarat că boala devine endemică.

Vaccinul va continua să fie furnizat fără să fie urmărit profitul în țările mai sărace, a precizat compania.

Recomandări

VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?

„Am decis să o furnizăm fără profit, deoarece prioritatea noastră principală a fost protejarea sănătății globale”, a mai spus anterior Soriot.

El a declarat că nu are „absolut niciun regret” că nu a făcut profit atunci când concurenții au făcut, în ciuda faptului că a trebuit să facă față criticilor politice din diverse țări. Soriot a adăugat că vaccinul a salvat un milion de vieți în întreaga lume.

„Nu regret absolut deloc. Suntem mândri ca și companie de impactul pe care l-am avut – am salvat milioane de spitalizări. Echipa [AstraZeneca] continuă să facă o treabă extraordinară”, a subliniat directorul executiv al companiei.

El a precizat că contractele care au fost semnate sunt pentru anul viitor, adăugând: „Virusul devine endemic, ceea ce înseamnă că trebuie să învățăm să trăim cu el”.

„Am început acest lucru pentru a ajuta, dar am spus că vom face tranziția [pentru a obține profit din vaccin]. Nu este un lucru pe care îl vedem ca pe un profit uriaș”, a mai spus acesta.

El a precizat că vor exista prețuri diferențiate între țări, pentru a se asigura că vaccinul este accesibil.

AstraZeneca a estimat că în anul 2021 au fost sau mai urmează să fie donate 250 de milioane de doze din vaccinul său, prin programul COVAX, destinat țărilor în curs de dezvoltare.

BBC mai relatează că alți producători de vaccinuri, printre care Pfizer și Moderna, au obținut profituri de pe urma vaccinurilor lor.

O marjă normală de profit în industria farmaceutică este de până la 20%, iar AstraZeneca, care percepe un cost de 5 dolari pe injecție, nu va obține un profit atât de mare.

În ultimele sale rezultate financiare, AstraZeneca a declarat: „Compania se așteaptă acum să treacă progresiv la o profitabilitate modestă a vaccinului, pe măsură ce se primesc noi comenzi. Se preconizează că vânzările de vaccin COVID-19 în [al patrulea trimestru al anului 2021] vor fi un amestec de acorduri pandemice inițiale și comenzi noi, majoritatea provenind din acordurile pandemice”.

Până la sfârșitul lunii septembrie, AstraZeneca a furnizat 1,5 miliarde de doze de vaccin anti-COVID.