• O înțelegere între AstraZeneca și un producător brazilian indică o limită a angajamentului de a nu obține profit de pe urma vaccinului.
  • Conform unui contract văzut de Financial Times, AstraZeneca ar putea declara că pandemia se încheie la 1 iulie 2021.
  • Perioada pandemiei se prelungește dacă AstraZeneca decide acest lucru.

Compania AstraZeneca a promis că nu va încerca să obțină profit din vaccinul anti-COVID-19 pe care îl fabrică pe perioada pandemiei, dar are dreptul să declare, totuși, finalul acestei pandemii în iulie 2021, conform unei înțelegeri cu un producător, relatează Financial Times.

Perioada pandemiei s-ar putea prelungi dacă AstraZeneca decide asta

Există, așadar, un memorandum de înțelegere între AstraZeneca și un producător brazilian, potrivit Financial Times, care arată că „perioada pandemică” se poate încheia la 1 iulie 2021.

Însă, această perioadă s-ar putea prelungi dacă AstraZeneca va considerea că pandemia SARS-COV-2 nu s-a încheiat.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dar cazurile la nivel global nu prezintă niciun semn de diminuare a pandemiei. Chiar și cele mai optimiste prognoze arată faptul că un astfel de vaccin va fi aprobat la scară largă pe la jumătatea anului viitor.

Directorul executiv AstraZeneca a refuzat să divulge un preț post-pandemie

Pascal Soriot, directorul executiv al AstraZeneca, a spus că un număr de factori va influența compania când să declare încheiată pandemia, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății. Totodată, Soriot a refuzat să divulge un punct de preț post-pandemie.

Grupurile farmaceutice, inclusiv AstraAzteca, au primit sute de milioane de dolari din bani publici pentru a accelera dezvoltarea vaccinului.

Unele companii au spus de la bun început că nu pot dezvolta vaccinul decât pentru profit. Alții, cum ar fi AstraZeneca și Johnson & Johnson, au fost de acord să ofere doze la preț de bază, cel puțin cât durează pandemia.

Mai mulți producători farmaceutici au semnat deja acorduri de vânzare cu guvernele, dar condițiile contractelor sunt confidențiale și puține detalii au fost divulgate.

AstraZeneca a refuzat să răspundă la întrebări specifice cu privire la definiția „perioadei pandemice”.

De la început, abordarea AstraZeneca a fost de a trata dezvoltarea vaccinului ca un răspuns la o urgență globală de sănătate publică, nu ca o oportunitate comercială”, a spus compania într-un comunicat.

Continuăm să acționăm în acel spirit public și vom solicita îndrumări de specialitate, inclusiv din partea organizațiilor globale, cu privire la momentul în care putem spune că pandemia este în spatele nostru”.

Universitatea Oxford refuză să răspundă la întrebări

Condițiile acordului nostru sunt confidențiale, dar susțin angajamentul Oxford de a avea acces echitabil la vaccin pe durata pandemiei, în cazul în care se va dovedi a fi eficient în studiile noastre clinice globale de fază 3”, a transmis Universitatea.