- AstraZeneca retrage de pe piață vaccinul anti-Covid19, Vaxzevria, pentru că a scăzut cererea.
- AstraZeneca nu mai produce vaccinul Vazxzevria, EMA a retras autorizația de piață.
- AstraZeneca a vândut 3 mld. de doze de vaccin, care au salvat 6,5 milioane de vieți.
- Profitul AstraZeneca a crescut cu 21% în T1 2024, datorită medicamentelor oncologice.
AstraZeneca retrage de la vânzare vaccinul anti Covid-19, spune că a scăzut cererea și nu se mai justifică. În contextul în care au apărut vaccinuri noi, eficiente pentru noile tulpini ale virusului Sars-Cov2, compania a decis să nu mai fabrice și să distribuie vaccinul.
Atunci când a fost scos pe piață, vaccinul, care a fost făcut cu o tehnologie clasică, a virusului modificat genetic, a fost conceput ca unul pentru toată lumea, iar compania chiar l-a vândut, inițial, la costul de producție, în special în țările sărace. Abia în 2021 a adăugat un mic adaos comercial. Au fost vândute trei miliarde de doze, iar britanicii se mândresc cu faptul că a salvat 6 milioane și jumătate de vieți. Dar a fost și cel mai controversat vaccin, din cauza efectelor adverse. În Statele Unite nu a fost niciodată aprobat, în Australia i-a fost retrasă autorizația anul trecut, același lucru l-a anunțat acum și Agenția Europeană a Medicamentului, care transmite că a retras autorizația la cererea grupului farmaceutic britanic. Nu e ca și cum AstraZeneca nu s-ar descurca fără vaccinul anti-COVID, îi scad vânzările, dar profitul din primul trimestru al acestui an a crescut cu 21%, datorită vânzărilor de medicamente oncologice.
Ce se întâmplă cu cei care au avut de suferit?
În momentul în care toate vaccinurile anti-COVID au fost puse pe piață, s-au luat în calcul riscurile și beneficiile. Într-un fel, am putea spune că producătorii sunt acoperiți, au pus asta și în prospect. Însă, la AstraZeneca vorbim de 2-3 cazuri de tromboză, adică formarea de cheaguri de sânge care pot fi fatale, la 100.000 de doze administrate.
De altfel, 51 de oameni au dat în judecată compania, 12 dintre ele în numele unor apropiați care ar fi murit după ce s-au vaccinat. Iar acesta recunoaște, într-un document trimis Înaltei Curți din Londra, că vaccinul poate provoca, în cazuri rare, tromboză. Despăgubirile pe care le cer sunt de 125 de milioane de dolari.
Citește și
- Marcel Ciolacu a dat vina pe „guvernarea domnului Cîțu” pentru datoria publică de 52,4% din PIB
- 9 mai, semnificaţie dublă pentru români: Ziua Europei şi Ziua Independenţei de Stat a României
- Cum ar fi Europa fără Ziua Europei? Nu am fi sărbătorit pacea, iar Oda Bucuriei, a lui Beethoven, ar fi fost redusă la tăcere