- Biotehnologia este un sector cheie în lupta împotriva urgenței climatice.
- Biotehnologia este un sector care nu a încetat să crească în ultimele două decenii și care lucrează la soluții pentru a construi un viitor durabil și o adevărată sănătate de ultimă oră.
- Sănătatea umană este principalul obiectiv al industriei de biotehnologie, 47% dintre companii fiind dedicate acesteia.
Cel mai frumos cadou pe care omenirea l-a cunoscut vreodată a venit în urmă cu doi ani, sub forma primelor vaccinuri pentru COVID-19. În timp ce farsele din jurul pandemiei i-au împins pe câțiva spre partea întunecată a teoriilor conspirației și a extremismului, lupta împotriva coronavirusului a devenit un exercițiu public de știință în timp real care a ajutat o mare parte a populației să înțeleagă impactul pozitiv enorm pe care biotehnologia îl poate avea asupra vieții noastre.
Advertisment
„Sectorul care a ieșit cel mai întărit din pandemie a fost sectorul biotehnologiei legate de sănătate”, confirmă directorul general al Barcelona Activa, Félix Ortega. Datorită acestui impuls și „capacității sale de a răspunde la provocările majore cu care ne confruntăm, tehnologia aplicată la științele vieții va fi una dintre cele mai dinamice industrii în 2023″, este de acord Esther Borao, director general al Institutului Tehnologic din Aragon.
Vaccinurile cu ARN mesager sunt doar un exemplu din vasta gamă de tehnologii care pot fi combinate cu biologia pentru a îmbunătăți lumea. În domeniul sănătății, inteligența artificială a înregistrat mai multe succese în diagnosticarea bolilor pe baza imaginilor medicale, iar o revoluție științifică este iminentă datorită capacității sale de a prezice structura proteinelor. Între timp, tehnologia de editare genetică CRISPR, care va primi Premiul Nobel pentru Chimie în 2020, a fost salutată ca fiind cea mai mare descoperire biotehnologică a secolului XXI pentru potențialul său de a trata bolile mortale asociate cu mutații ale ADN-ului.
Recomandări
Salvarea de vieți și îmbunătățirea vieții – se poate cere mai mult? Ei bine, mai este ceva. Se pare că biotehnologia este, de asemenea, un sector cheie în lupta împotriva urgenței climatice. Ameliorarea genetică a culturilor, sechestrarea carbonului cu ajutorul mineralelor, dezvoltarea unor alternative mai durabile pentru carne și utilizarea organismelor vii pentru bioremedierea mediului sunt doar câteva dintre numeroasele linii de cercetare biotehnologică care ne-ar putea ajuta în sarcina titanică de a obține o lume fără CO2 de care avem atât de multă nevoie.
În Spania, biotehnologia „este un sector care nu a încetat să crească în ultimele două decenii și care lucrează la soluții pentru a construi un viitor durabil și o adevărată sănătate de ultimă oră”, rezumă președintele AseBio, Ana Polanco, în ultimul raport anual al asociației. În 2020, companiile spaniole de biotehnologie au avut o cifră de afaceri de peste 12 miliarde de euro, reprezentând 1,1% din PIB-ul țării, și au generat 121 755 de locuri de muncă, 0,7% din totalul național.
Acestea sunt cele mai bune cifre înregistrate vreodată, după ce practic nu au încetat să crească din 2010, potrivit Statista. Din nefericire, în ciuda tendinței pozitive aproape continue de pe piață și a unor povești de succes la nivel internațional, cum ar fi compania farmaceutică spaniolă Grifols, care ocupă locul patru în lume în ceea ce privește numărul de angajați, cu aproape 24 000 de lucrători, Spania nu se află nici măcar printre primele 24 de țări din lume în domeniul biotehnologiei medicale, potrivit Nature. Cu toate acestea, sănătatea umană este principalul obiectiv al industriei de biotehnologie, 47% dintre companii fiind dedicate acesteia, în comparație cu procente mai mici în domeniul alimentar, al agriculturii și al mediului, printre altele.
Unul dintre motivele pentru care suntem în urmă chiar și în domeniile în care suntem cei mai puternici este faptul că drumul necesar pentru a transforma rezultatele de laborator în modele de afaceri profitabile este mult mai lung și mai costisitor decât în aproape orice alt sector. De exemplu, în timp ce termenul ARN mesager este acum ferm înrădăcinat în creierele noastre ca arhitect al miracolului sănătății, acesta nu ar fi fost posibil fără deceniul de muncă depus pentru a concepe capsula necesară pentru a înfășura instrucțiunile genetice care ne oferă imunitate. Echipa de la Universitatea din Pennsylvania (SUA), responsabilă pentru această descoperire, a trebuit să experimenteze aproximativ 40 de opțiuni până când a găsit una care să mențină fragmentele de ARN stabile fără a produce efecte dăunătoare în corpul uman.
Acest tip de situație explică de ce start-up-urile din domeniul biotehnologiei au nevoie de cel mai mult timp și bani pentru a construi primul prototip și a-l introduce pe piață. În comparație cu cei aproape 220.000 de euro și 2,4 ani necesari pentru a lansa o afacere bazată pe blockchain, cifrele se ridică la aproape 1.300.000 de euro în finanțare și 4 ani de muncă în cazul biotehnologiei, potrivit unui raport al Boston Consulting Group. Iar aceste termene și bugete nu sunt singurele implicate. Cu mult înainte ca un nou model de afaceri biotehnologic să poată fi comercializat, primul pas necesar este faza de descoperire științifică.
În acest domeniu, Europa își etalează principala forță, cu 43 dintre cele mai bune 100 de universități din lume în domeniul științelor vieții, față de 34 în SUA, și cu o producție științifică dublă, potrivit McKinsey. În Spania, deși avem doar una dintre aceste mari universități, Universitatea din Barcelona, biotehnologia noastră reprezintă 2,8 % din producția globală din acest domeniu și este citată cu 30 % mai mult decât media mondială, potrivit Asebio. Marea problemă apare atunci când vine vorba de transpunerea acestor cunoștințe în brevete și de utilizarea lor pentru a crea companii, pentru a găsi finanțare în faza inițială, pentru a le extinde și, în cele din urmă, pentru a începe să lanseze produse pe piață. Cercetarea de bază este grozavă, dar utilizarea ei pentru antreprenoriat și crearea de bogăție și locuri de muncă nu este la fel de grozavă.
Vestea bună este că, în ciuda celor mai slabe rezultate europene în ultimele etape ale procesului, McKinsey subliniază că toate aceste țări s-au îmbunătățit în ultimii ani, în unele cazuri, cu ritmuri mai rapide decât alte zone geografice. În cazul Spaniei, între 2016 și 2020, capitalul privat mobilizat de companiile de biotehnologie a crescut de peste două ori, iar în 2021 a bătut din nou recordul cu peste 180 de milioane de euro mobilizați. De fapt, Asebio asigură că sectorul biotehnologic spaniol „este în vizorul corporațiilor internaționale” și că „menține interesul investitorilor străini”.
La acest fenomen se adaugă o nouă sursă de impuls: conștientizarea din ce în ce mai mare, în sectorul cercetării și al antreprenoriatului, a necesității de a transpune cercetarea științifică în soluții de afaceri. „Comunitatea de cercetare începe să țină cont de piață pentru a înțelege cum va contribui cercetarea sa la îmbunătățirea creșterii economice”, a declarat anul trecut Juan José Güemes, președintele Centrului pentru antreprenoriat și inovare și vicepreședinte pentru economie la IE University.
Partenerii noștri