- O bună calitate a somnului poate fi mai bună pentru o viață sănătoasă și fericită decât durata sa, sugerează un studiu.
- Un somn de calitate este de obicei definit ca fiind capabil să adormi în 15 minute și să nu te trezești de prea multe ori.
- Experții recomandă să dormiți între șapte și nouă ore pe noapte.
O bună calitate a somnului poate fi mai bună pentru o viață sănătoasă și fericită decât durata sa, sugerează un studiu. Cercetătorii au descoperit că cei care au avut parte de nopți neîntrerupte au raportat o creștere a stării de bine. Un somn de calitate este de obicei definit ca fiind capabil să adormi în 15 minute și să nu te trezești de prea multe ori.
Autorul studiului, Dr. Shuai Yuan, de la Institutul Karolinska din Suedia, a declarat: „Un somn mai bun înseamnă o calitate mai bună a vieții. Deși este important când dormim și cât timp dormim, persoanele care au un somn de o calitate mai bună au, de asemenea, o calitate mai bună a vieții, indiferent de timpul și durata somnului”.
Experții recomandă să dormiți între șapte și nouă ore pe noapte. Cercetătorii de la Universitatea Charles din Praga și de la Academia Cehă de Științe i-au întrebat pe participanții la studiu despre satisfacție, bunăstare, sănătate, fericire și stres la locul de muncă. Ei i-au urmărit timp de trei ani și au scris: „Am constatat că cei al căror somn s-a îmbunătățit au avut și o calitate a vieții mai bună”.
Cercetarea a analizat, de asemenea, „jetlag-ul social”, în care oamenii stau treji mai târziu și se odihnesc în weekend, apoi revin la obiceiurile de somn din timpul săptămânii.
Cercetătorii au scris: „Studiul sugerează, cu excepția cazurilor extreme, că durata somnului, alături de diferențele dintre obiceiurile de somn în zilele de lucru și cele libere, nu este la fel de importantă pentru calitatea vieții ca ceea ce se consideră a fi o noapte bună de somn.”
Comentând studiul, profesorul Neil Walsh, de la Universitatea John Moores din Liverpool, a declarat că rezultatele „indică o relație puternică între calitatea somnului autodeclarată și calitatea vieții”. Cercetarea este publicată în revista Plos One.