• Regatul Unit a declarat luna trecută că va introduce o legislație care să interzică șervețelele umede care conțin plastic.
  • „Plasticul invizibil este peste tot”, a spus Tony Walker.
  • Experții fac apel la țările reprezentate la INC să muncească mult mai mult pentru a ajunge la un consens privind producția de plastic.

Săptămâna aceasta, cea de-a patra rundă de discuții despre tratatele Comitetului Interguvernamental de Negociere privind poluarea cu plastic s-a încheiat la Ottawa, Canada. Un element major al disputei între negociatorii din cele 175 de țări este limitarea producției de plastic, cea mai mare parte provenind din combustibili fosili și substanțele chimice, care poluează după utilizare, deoarece nu se degradează complet, scrie Al Jazeera.

În ciuda mai multor runde de discuții, problema generală a plasticului rămâne nerezolvată. O rundă finală de discuții este programată să aibă loc în Coreea de Sud la sfârșitul acestui an.

Pe fondul luptelor globale pentru a reduce poluarea cu plastic, Regatul Unit a declarat luna trecută că va introduce o legislație care să interzică șervețelele umede care conțin plastic. S-a demonstrat că șervețelele umede fabricate din plastic elimină particule de microplastic.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Toată lumea știe că pungile de plastic afectează mediul, dar ce alte articole de zi cu zi – cunoscute și sub denumirea de „materiale invizibile din plastic” – conțin în mod neașteptat plastic sau „microplastice” ?

Ce este plasticul invizibil și „microplasticul”?

Acestea sunt articole care aparent nu sunt făcute din plastic – cum ar fi șervețele umede – dar care, odată aruncate, eliberează plastic în mediu.

„Plasticul invizibil este peste tot”, a spus Tony Walker, profesor la Școala de Studii de Resurse și Mediu de la Universitatea Dalhousie din Canada, care aparține, de asemenea, Coaliției Oamenilor de Știință pentru un Tratat Eficient de Plastic.

Nu tot plasticul trebuie eliminat, a spus el, mai ales dacă este folosit pentru a face mobilier care ar putea dura câteva decenii.

Obiectele de unică folosință care conțin plastic ar trebui să fie în centrul atenției, a adăugat el. Acestea se adaugă la „tonele de plastic care se află în gropile noastre de gunoi”, a spus el.

Microplasticele sunt particule minuscule de plastic care pot chiar să ajungă în hrana noastră – de exemplu, fiind mai întâi descompuse și ingerate de pești când ajung în mare. Walker a adăugat că chiar și așa-numitul „plastic biodegradabil”, despre care se face publicitate ca fiind capabil să se descompună în mod natural odată eliminat, poate conține microplastice.

Ce articole neașteptate ar putea conține plastic?

Alte articole de zi cu zi care conțin în mod surprinzător plastic sunt:

  • Guma de mestecat : Un ingredient cheie folosit în fabricarea gumei de mestecat – „bază de gumă” – conține de fapt acetat de polivinil, un plastic care nu se biodegradează odată ce guma este eliminată.
  • Pliculețele de ceai: Pentru a-și păstra forma în timp ce sunt în apă fierbinte, majoritatea pliculețelor de ceai sunt căptușite cu un plastic numit polipropilenă. Același lucru este valabil și pentru multe filtre de cafea.
  • Crema de protecție solară:  mai multe mărci de protecție solară folosesc microplastice ca ingredient în formula lor.
  • Cutiile de aluminiu: Multe cutii de aluminiu care conțin sifon au o căptușeală de plastic pentru a preveni reacția acidului din sifon cu metalul cutiei.
  • Chitanțele:  Multe chitanțe sunt tipărite pe hârtie termică, care este acoperită de un strat de plastic pentru a-i oferi un finisaj strălucitor, făcând majoritatea bonurilor din hârtie nereciclabile.
  • Articolele de toaletă și produsele de rufe: Unele mărci de pastă de dinți conțin particule mici de plastic care acționează ca exfolianți. Acestea nu se degradează și nu se dizolvă în apă. Acestea pot fi găsite și în scrub-uri faciale, produse de machiaj și în detergentul de rufe.

Ce fac țările în legătură cu această problemă?

În timpul unei sesiuni a Adunării Națiunilor Unite pentru Mediu din martie 2022, a fost adoptată o rezoluție de referință pentru a elabora un tratat internațional obligatoriu din punct de vedere juridic privind poluarea cu plastic.

Conform rezoluției, un Comitet Interguvernamental de negociere (INC), care include reprezentanți din 175 de țări, a purtat discuții cu scopul de a elabora un tratat până la sfârșitul acestui an. Sesiunile anterioare au avut loc în Uruguay , Franţa şi Kenya . Cea de-a patra sesiune s-a încheiat săptămâna aceasta în Canada, iar ultima va avea loc între noiembrie și decembrie în Coreea de Sud.

De această dată, au apărut dezacorduri majore cu privire la limitarea cantității de plastic fabricat la nivel global.

Experții în mediu spun că este crucial să ajungă la un acord cu privire la această problemă. Producția de plastic continuă să crească în întreaga lume, iar producția anuală de plastic pe bază de combustibili fosili este proiectată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) să se tripleze până în 2060, dacă nimic nu se va schimba.

Șeful Greenpeace din Ottawa, Graham Forbes, a spus că va fi imposibil să punem capăt poluării cu plastic fără a reduce masiv producția de plastic.

„Producția globală actuală este de peste 400 de milioane de tone metrice anual”, a spus Walker. „Cu toate acestea, reciclăm în medie ca planetă, doar 9 la sută. Asta lasă 91% din 400 de milioane de tone metrice drept deșeuri.”

De ce unele țări nu vor să reducă producția de plastic?

Acest lucru se datorează în principal factorilor economici, spun experții.

Unii „au manifestat interes în producerea de produse din plastic sau produse petroliere”, a explicat Walker. Aceste țări cred că oprirea producției de plastic le-ar dăuna economiilor, a adăugat el.

Vor găsi guvernele o soluție?

Experții fac apel la țările reprezentate la INC să muncească mult mai mult pentru a ajunge la un consens privind producția de plastic înainte de sfârșitul acestui an.

Walker a subliniat că plasticul este un poluant transfrontalier, care traversează râuri și granițe, ceea ce înseamnă că țările ar trebui să aibă un interes personal în abordarea acestei probleme.

Citește și