- Anxietatea, depresia, agresivitatea și încălcarea regulilor pot fi semne ale acestor deficiențe de minerale și vitamine la băieți.
- Studiul nu a găsit nicio legătură între deficiența de vitamina B12 și de fier în rândul fetelor și problemele de comportament.
- Acest lucru ar putea fi legat de diferențele în ceea ce privește schimbările fizice și psihologice la pubertate între fete și băieți.
Semnele psihice ale unei deficiențe de vitamina B12 includ depresia, probleme de memorie, confuzie și iritabilitate. Acum, un studiu relevă faptul că copiii cu probleme de comportament ar putea avea un deficit de nutrienți importanți, cum ar fi fierul și vitamina B12.
Un studiu a constatat că băieții cu niveluri scăzute de vitamina B12 și fier în sânge ar putea prezenta unele comportamente problematice, cum ar fi depresia, anxietatea, încălcarea regulilor și agresivitatea. Pentru acest studiu, 3.202 copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani din școlile publice primare au fost selectați în mod aleatoriu și urmăriți timp de 6 ani.
Echipa de cercetare a vrut să vadă dacă deficiența de micronutrienți la copii ar putea duce la probleme de sănătate mintală. Mai multe probleme de sănătate au fost legate de dietele sărace, lipsite de micronutrienți, cum ar fi fierul și vitamina B12.
Ei au descoperit că comportamentele de internalizare și de externalizare la adolescenții de sex masculin au fost strâns legate de anemie (deficiență de fier) și de niveluri scăzute de vitamina B12 pe parcursul copilăriei. Studii anterioare au constatat că deficiența de fier la sugari ar reduce vigilența, autocalmare și autoreglarea, cum ar fi capacitatea de concentrare, controlul funcțiilor corporale și gestionarea emoțiilor.
Este posibil ca aceste probleme să se dezvolte în continuare în timpul copilăriei și ar putea duce la probleme de comportament la adolescenți și la o sănătate mintală precară la vârsta adultă.
Studiul nu a găsit nicio legătură între deficiența de vitamina B12 și de fier în rândul fetelor și problemele de comportament. Acest lucru ar putea fi legat de diferențele în ceea ce privește schimbările fizice și psihologice la pubertate între fete și băieți.
„Nu avem o explicație clară a motivelor pentru care au existat diferențe între sexe, deși știam că este important să studiem separat băieții și fetele, deoarece ar putea să difere în ceea ce privește momentul dezvoltării. Studiile efectuate pe șobolani au constatat că unele deficiențe de micronutrienți afectează în mod diferit creierul bărbaților și cel al femeilor, dar nu este clar de ce anume acest lucru ar putea fi valabil și în cazul oamenilor”, a spus profesorul Villamor.