• Cercetătorii au aflat că lumina UV de la soare declanșează o reacție care generează vitamina D.
  • Vitamina este transformată în forma sa activă în rinichi și apoi este transportată în intestin, unde stimulează celulele să transfere calciul.
  • Produsele lactate îmbogățite și alte alimente vor furniza, de asemenea, suficientă vitamină.

Știința nutrițională ar trebui să traseze o cale către o viață mai sănătoasă. Dar rezultatele și interpretările științifice contradictorii pot tulbura apele – și puțini nutrienți au demonstrat recent acest lucru mai clar decât vitamina D, scrie Popsci.

La un moment dat, se părea că toată lumea ar trebui să ia suplimente de vitamina D și că acest lucru ar proteja împotriva unei întregi serii de maladii, de la probleme osoase la boli de inimă și cancer. Mai recent, noi studii par să fi demitizat multe dintre aceste afirmații.

Oamenii de știință au descoperit în cele din urmă că expunerea la lumina soarelui ar vindeca și preveni boala. Ulterior, cercetătorii au aflat că lumina UV de la soare declanșează o reacție care generează vitamina D. Vitamina este transformată în forma sa activă în rinichi și apoi este transportată în intestin, unde stimulează celulele să transfere calciul, un element cheie al oaselor, în sânge. „Cel mai important lucru pe care îl face vitamina D este absorbția intestinală a calciului”, spune Sylvia Christakos, biochimist la Rutgers New Jersey Medical School.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Deși efectele sunt cele mai grave la copii, deficiențele de vitamina D pot provoca, de asemenea, o înmuiere a oaselor la adulți, numită osteomalacie, și pot crește riscul de osteoporoză, în care oasele devin slabe, fragile și mai predispuse la fracturi. Deși experții dezbat ce anume constituie o deficiență de vitamina D – și știu că nivelurile sănătoase pot varia de la o persoană la alta – toată lumea este de acord că nivelurile din sânge nu ar trebui să scadă sub 12 nanograme pe mililitru pentru a evita o deficiență severă.

Majoritatea oamenilor ar trebui să poată obține aceste doze printr-o expunere scurtă la soare, spune John Christopher Gallagher, endocrinolog la Universitatea Creighton din Omaha, Nebraska. Măsurarea producției de vitamina D în piele nu este o știință exactă, dar o expunere zilnică de cinci până la 10 minute fără protecție solară doar pe față, gât, mâini și brațe ar trebui să fie suficientă în lunile mai însorite, chiar și în locuri temperate precum Boston. Deși este foarte posibil să obțineți suficientă vitamina D în acest mod, poziția oficială a Academiei Americane de Dermatologie este de a nu obține vitamina D din expunerea la soare.

Produsele lactate îmbogățite și alte alimente vor furniza, de asemenea, suficientă vitamină. Alimentele care conțin în mod natural vitamina D, cum ar fi peștele gras, gălbenușurile de ou, carnea roșie, ficatul și ciupercile iradiate sau uscate la soare, care sunt deosebit de bogate în vitamina D datorită expunerii lor crescute la lumina UV, pot fi, de asemenea, de ajutor.

Citește și