• Vaccinurile și vaccinurile de rapel protejează împotriva noilor variante? Iată ce trebuie să știi.
  • Cât de probabil este să te reinfectezi din nou cu COVID, pe măsură ce numărul cazurilor crește?
  • Potrivit oamenilor de știință, mutația extinsă a Omicron a permis virusului să treacă de orice imunitate stabilită.

Oamenii de știință au avertizat că a început un nou val de infecții, deoarece două subvariante COVID au dus la o creștere a numărului de cazuri.

La mai bine de doi ani de la primele cazuri, milioane de cetățeni au contractat virusul, iar unii dintre ei îl vor fi avut de mai multe ori.

Aproximativ una din 20 de persoane este în prezent depistată pozitiv la acest virus, potrivit ultimelor cifre ale Oficiului Național de Statistică (ONS).

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS

Așadar, cât de probabilă este o reinfectare și cât de multă protecție oferă vaccinurile și vaccinurile de rapel?

Cât de frecvente sunt reinfecțiile COVID?

Când varianta Omicron a ajuns în Marea Britanie în decembrie anul trecut, rata de reinfectare a crescut de 15 ori.

Potrivit oamenilor de știință, mutația extinsă a Omicron a permis virusului să treacă de orice imunitate stabilită.

Acesta este motivul pentru care atât de mulți oameni care fuseseră vaccinați sau care aveau virusul l-au contractat din nou în perioada Crăciunului.

Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra, a declarat pentru The Guardian că Omicron este „slab imunogen, ceea ce înseamnă că infectarea cu acest virus nu oferă prea multă protecție suplimentară pentru a nu-l mai contracta din nou”.

Deși noile variante BA.4 și BA.5 provin din linia Omicron, există acum dovezi suplimentare ale capacității foarte marginale a Omicron anterior de a crea o memorie imunitară pentru BA.4 sau BA.5″, a declarat profesorul Altmann.

Acest lucru sugerează că, chiar dacă ai avut Omicron în timpul valului de Crăciun și Anul Nou, este încă posibil să contractezi din nou virusul.

Profesorul Tim Spector, care conduce aplicația ZOE COVID, a declarat pentru The Guardian: Există cu siguranță o mulțime de oameni care au avut COVID la începutul anului și care îl capătă din nou, inclusiv unii cu BA.4/5 care au avut BA.1/2 cu doar patru luni în urmă, care au crezut că vor fi protejați.”

Cu toate acestea, profesorul a adăugat că este „rar” să fii reinfectat cu COVID în decurs de trei luni.

Ce se întâmplă dacă am fost vaccinat?

Noile variante BA.4 și BA.5 conțin mutații care nu sunt prezente în primele tulpini de Omicron.

Astfel, chiar dacă ai fost vaccinat și ai făcut o injecție de rapel, ești în continuare vulnerabil la noile subvariante.

Cercetătorii din China au raportat în revista Nature că noile subvariante „evită în mod semnificativ anticorpii neutralizanți declanșați de infecția cu SARS-CoV-2 și de vaccinare”.

Vaccinurile de rapel bazate pe virusul BA.1, cum ar fi cele dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna, „ar putea să nu asigure o protecție cu spectru larg împotriva noilor variante Omicron”, au avertizat cercetătorii.

Cât de grave vor fi simptomele mele dacă mă voi reinfecta?

În general, infecțiile tind să fie mai ușoare a doua sau a treia oară, datorită imunității reziduale pe care o dezvoltă organismul.

Cu toate acestea, este posibil ca noile subvariante să fi evoluat pentru a favoriza infectarea celulelor pulmonare, mai degrabă decât a țesutului tractului respirator superior, potrivit datelor preliminare ale profesorului Kei Sato și ale colegilor de la Universitatea din Tokyo.

Acest lucru le face să fie mai asemănătoare cu variantele Alpha și Delta anterioare și mai severe.

Dr. Stephen Griffin, virusolog la Universitatea din Leeds, a declarat: „Se pare că aceste chestii se întorc la forma mai periculoasă de infecție, deci se duc mai jos în plămâni.”

Deși este prea devreme pentru a spune dacă simptomele vor fi mai agresive în cazurile de reinfectare, riscul acestor noi variante Omicron „este potențial mai mare decât cel al BA.2 original”, a declarat profesorul Sato.