• Experții au confirmat că au fost raportate cazuri de miocardită și pericardită.
  • Primele cazuri de miocardită, după vaccin, au fost raportate în Israel.
  • Oren Iancovici: Nu există o legătură dovedită printr-un efect clar.

Valeriu Gheorghiță a precizat că bolile de inimă asociate vaccinurilor împotriva Covid-19 de la Pfizer și Moderna apar mai frecvent în rândul persoanelor sub 30 de ani, în special la bărbați. Recent, OMS anunța că există o legătură între cazuri de inflamații la nivelul inimii și aceste vaccinuri bazate pe tehnologia ARN mesager.

Medicul cardiolog Oren Iancovici îți spune că nu există o legătură dovedită, ci una de cauzalitate, după mai multe cazuri descoperite în SUA.

Oren Iancovici, medic cardiolog: „Fără o explicație clară dacă există o legătură între vaccin și această pericardită, inflamația mușchiului cardiac, miocardită sau pericardită, s-au decis organizațiile internaționale de sănătate s-au decis să includă riscul de această inflamație și să bage în prospectul vaccinului”.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Citește și Valeriu Gheorghiță spune dacă ne vom întoarce la masca de protecție atunci când va veni valul patru

Doi tineri din România au avut probleme cardiace după ce s-au vaccinat

Cazurile de miocardită au fost raportate în mai multe țări. În România, doi adolescenți au avut probleme cardiace după ce s-au vaccinat. Însă, evoluția lor a fost una favorabilă, spune Valeriu Gheorghiță.

Majoritatea pericarditelor au apărut la pacienții tineri cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani. Frecvența raportată la vaccinurile bazate pe ARN mesager este de circa două cazuri la 50.000 persoane vaccinate cu cea de-a doua doză. Însă, este o afecțiune care se tratează ușor, cu anti-inflamatoare și trece destul de repede dacă e diagnosticată la timp.

„Orice pacient care simte că are palpitații, obosește la un efort și se întâmplă imediat după vaccin că majoritatea acestor pericardite s-au întâmplat la 3-4 zile după administrarea a doua dozei de vaccin”, a mai spus Oren Iancovici.

În ciuda reacțiilor adverse, experții spun că este important să te vaccinezi. „În primul rând ar trebui să gândim invers. La ce riscuri de expunem dacă nu ne vaccinăm. Clar că riscul de apariție a unor efecte adverse minore sau unele chiar un pic mai severe există pentru fiecare dintre noi, însă riscul de a face boala și de a avea o formă gravă este mult mai mare”, a declarat Ana-Maria Dobrotă, medic infecționist.